Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Увеличават се хората, които попадат в капана нa фалшиви лечители и хомеопати
Автор: Екип Burgas24.bg 19:35 / 13.05.2019Коментари (0)1554
©
Все повече хора стават жертва на мними лечители и хомеопати без лекарска диплома. За това алармират пациентски организации. За да спрат опасните практики медици готвят предложения за промени в закона за здравето.

Сега законът у нас е категоричен, че хомеопатия могат да предписват само и единствено лекари. Техният брой по официални данни е около 2 400 за цялата страна. Практикуващите този вид медицина обаче са в пъти повече, а някои дори нямат медицинско образование, твърдят експерти. Причината - в нормативната база липсва регламент къде и какво обучение трябва да е завършено, за да има право едно лице да лекува с хомеопатия.

През 2018 г. Теодора губи битката с рака след алтернативно лечение чрез енергийна операция. Към нея я насочва медиума Кармен Лазарова. Семейството плаща на съмнителната лечителка 3 хиляди лева. Макар и не с фатален край случаят на друга българка, болна от рак, също шокира обществото - 44-годишна жена губи гърдата си след лечение с неизвестни хранителни добавки.

"Прилагали са й биорезонансна терапия и био-някакви медикамени, не ги запомних, за чистене на организма. И тя е забелязала, че кожата й започва да прави кръвоизливи, да почервенява", казва проф. Елена Александрова, УСБАЛО ЕАД – София.

В Интернет могат да се открият стотици обяви на екстрасенси, лечители и хомеопати, предлагащи неконвенционална медицина срещу различни суми.

"Имаме сигнали, че някои не лекари дават в бели пликчета без да са запечатани и без производител и срок на годност някакви бели топчета, които ги рекламират като хомеопатични продукти и ги продават на пациентите"заяви Пенка Георгиева от пациентски организации "Заедно с теб".

Под контрол на държавата са само препаратите, продавани в аптеките, напомнят лекарите. Законът обаче не казва каква диплома трябва да притежава този, който ги изписва. От Българската хомеопатична организация настояха за въвеждане на двугодишно задължително обучение по хомеопатия за бъдещи лекари – и само то да се счита за легално.

Нашите програми ще бъдат строго контролирани от представителите на академичната общност, обучението ще бъде в университетите така, както е при всяка една медицинска специалност", каза от своя страна д-р Петко Загорчев от българската медицинска хомеопатична организация.

Добрата новина е, че жертвите на шарлатантски практики все по-често търсят помощ от адвокатите по медицинско право. Лошата е, че трудно печелят делото.

 "Казусите с тези пациенти са изключително тежки, защото те са дали много средства за това наречено от тях "лечение", които трудно могат да докажат. Имаме случаи на пациенти, които твърдят, че са давали суми между 50 до 70 хиляди лева", съобщи адвокатът Мария Петрова.

Ако измамата все пак бъде доказана за нарушителите следва затвор. Предложенията за промени в Закона за здравето трябва да станат факт до края на годината.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: