Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Уволнената шефка на патентното ведомство: Аз не съм калинка
Автор: Екип Burgas24.bg 16:59 / 15.08.2022Коментари (0)540
©
Като незаконосъобразна, некоректна и неморална определи досегашният директор на Патентното ведомство Таня Найденова заповедта за уволнението ѝ. Това обяви самата тя на пресконференция в БТА. На 10 август от пресслужбата на служебния кабинет съобщиха, че със заповед на министър-председателя Гълъб Донев от длъжността председател на Патентно ведомство е освободена Таня Митова и на поста е назначена проф. Владя Борисова, която преди беше на тази длъжност.

Найденова каза, че тази заповед е издадена без уважение към институцията Патентно ведомство и без уважение към държавността в България.

"Аз не съм калинка", заяви уволненият председател на Патентното ведомство и посочи с факти, че има нужния опит и експертиза от 1997 г. Абсолютно ми е необяснимо това решение на служебния кабинет, на президента може би, защото аз подозирам, че оттам се диктуват нещата за връщането на госпожа Борисова отново на това място, коментира Найденова.

Според нея напрежението в държавната администрация е "неимоверно високо". Служителите на патентното ведомство, по думите й, са потресени от тези смени. 

Найденова каза, че е направила опити да бъдат потърсени от европейски институции допълнителни средства за увеличение на заплатите на заетите в Патентното ведомство, които са с брутни възнаграждения между 1200 и 1500 лева, а експертизата, която упражняват, е на много високо ниво. Това се помъчих да направя, може би тук съм сбъркала, не знам къде съм сбъркала, допълни Найденова.

Тя е разбрала за заповедта за уволнение по време на отпуск от секретарката си, която също е била в отпуск. По думите на Найденова проф. Владя Борисова никога не е била назначавана от редовен кабинет. Тя беше назначена отново от служебно правителството - на Стефан Янев, и сега отново се назначава от служебен кабинет, допълни Найденова и определи действията срещу нея като реваншистки.

"Аз съм председател на два месеца, назначена съм на 3 юни, без всякакво основание и мотиви и без някой да ме извика за тези два месеца, за да ми обяви, че не се справям с работата си или не съм достатъчно добра, за да мога да продължа да изпълнявам тези функции", коментира уволненият директор на Патентното ведомство.

Тя попита кое е било толкова важното и неотложното за смяната й при положение, че Патентното ведомство като институция не касае пряко икономическото развитие на страната, а изключително се занимава със закрила на индустриалната собственост на България. 

"В мое отсъствие ми се събират нещата и се изнасят от кабинета ми, госпожата (проф. Владя Борисова - бел. ред.) се настанява на другия ден, аз дори не съм подписала заповед за прекратяване на моята дейност като председател на Патентното ведомство, каза Найденова.

Тя каза, че "няма да остави нещата в този вид", защото за нея това е обида за институцията и държавността. Не се прави така, обърна се Найденова към служебния кабинет и каза, че би трябвало някой да обясни причините за уволнението й.

Тя напомни, че Патентното ведомство е свързано с европейски и световни структури и изтъкна, че за двата й месеца работа е посетила три международни форума, от които "Европейското патентно ведомство – административен съвет, Европейски патентен съд в Люксембург, който по думите на Найденова е бил провал за българското управление и това е наложило смяната на Борисова, Световната организация в Женева". По думите на Найденова представители на тези институции са заявили пред нея, че не е добре непрекъснато да се сменят ръководствата на Патентното ни ведомство, защото това не е добре за страната, а тази институция е лицето на България на международните форуми. По думите ѝ по време на посещенията в международните институции тя е "отишла, за да защити българските съдии в Люксембург при създаването на новия Патентен съд".



Още по темата: общо новини по темата: 845
22.02.2023 »
26.01.2023 »
27.12.2022 »
26.12.2022 »
15.12.2022 »
10.12.2022 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: