Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ужасна демографска картина очаква България
Автор: Екип Burgas24.bg 09:27 / 27.08.2010Коментари (62)1606
© Burgas24.bg
България е пред демографска катастрофа, алармираха учени вчера. Нацията ни се топи със 79 000 души всяка година. Това съобщи социалният психолог проф. д-р Петър Иванов, позовавайки се на проучване на ЦРУ. Оказва се, че българската нация се топи с минус 11,1 промила, което е ударен темп за страна ­ членка на Европейския съюз. Според проф. Иванов, ако този темп се запази, след 10 години българите ще бъдат с около 800 000 души по-малко, отколкото сега.

По данни на Националния статистически институт обаче годишно ние намаляваме с 29 000 човека.

Проф. Иванов е съставител и научен редактор на сборника "Демографската катастрофа", който беше представен вчера. Проучването му показва, че през следващите 100 години страната ни ще я има, но тя ще е пълна със застаряващи българи.

С близо 1,5 млн. са се стопили сънародниците ни от преброяването през 1988-а до миналата година. Работоспособното българско население намалява, но нараства броят на неинтегриращите се и неработещите. Към момента 2 млн. души изхранват близо 5,5 млн. души.

Към 2040 година гражданите на България ще бъдат 6 млн. души, показва прогноза на Националния статистически институт. Прогнозата на ООН обаче е още по-апокалиптична. Според нея към 2050 г. ще бъдем под 5 милиона.

Черното бъдеще, което ни очаква, се дължи на факта, че ние сме с най-ниската раждаемост и с най-висока смъртност не само в Европейския съюз, но и на целия континент.

Демографските данни показват, че българската нация изчезва, твърди социалният психолог проф. д-р Петър Иванов. Той цитира данни на ЦРУ, според които нашата страна е на 19-о място по смъртност в света и на 215 място по раждаемост.

"Разликата между тези два показателя - висока смъртност и ниска раждаемост, създава този отрицателен прираст. Ако тази тенденция не се промени, а е трудно тя да бъде променена, минус 11 промила е ужасяващо число от демографска гледна точка, нещата са драматични. Просто българската нация изчезва", подчерта проф. Иванов.

Към мрачната картина се прибавя и фактът, че общините с население от други етноси са се увеличи от 20 на 40 само за няколко години, показват данни от проучванията в сборника "Демографската катастрофа", които цитираха учените вчера.

По думите на проф. д-р Петър Иванов 50 процента от раждащите се у нас деца не са българчета. За илюстрация той посочи Малко Търново, където през миналата година от 12 родени 6 са българчета.

Прогнозата му е, че след двадесет-тридесет години над 30% от населението в страната ще е от други етноси.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
ПРИ ТЕЗИ ТЕМПОВЕ НА ДЕМОГРАФСКИ СРИВ,МОЖЕ ОТ РЕПУБЛИКА България ДА НИ ПРЕКРЪСТЯТ НА РЕПУБЛИКА КОПАНАРИЯ ИЛИ ЦИГАНАРИЯ! В ЕДНО МАЛКО ГРАДЧЕ-БЪЛГАРОВО,КЪДЕТО ЖИВЕЯ ПОЗНАВАМ МНОГО МЛАДИ ХОРА,КОИТО НЕ СЪЗДАВАТ СЕМЕЙСТВА И ДЕЦА САМО ПОРАДИ ЕДНА ПРИЧИНА-НЕСИГУРНОСТ ЗА ФИНАНСОВОТО ПОЛОЖЕНИЕ /РАБОТА И ДОХОДИ/.КОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК НЕ ИСКА ДА ИМА ДЕЦА,ДА ИМА РАДОСТ И ДЕТСКИ СМЯХ,ДА ИМА БЪЛГАРИ И ДА Я ИМА КРАСИВАТА НИ България...НО НЕ БИ-СЕГА ГРАНИЦИТЕ СА ОТВОРЕНИ И ХОРАТА ОТИВАТ ТАМ,КЪДЕТО ИМА РАБОТА И КЪДЕТО ЗАКОНИТЕ ВАЖАТ ЗА ВСИЧКИ!!!
0
 
 
Отрицателният прираст не е от последните 20 години, още от преди 1989 г. в учебниците по география официално се изучаваше това. Тогава хората имаха работа и сигурност, нали? Защо смъртността беше висока при безплатно здравеопазване и раждаемостта ниска? Аз искам да се правят анализи, а не да се посочват числа и да се правят математически изчисления. Там където е ниско образовано населението е голяма раждаемостта. Някога и нашите баби са раждали по много деца, защото са имали нужда от много ръчици за работа, едно да е овчар, друго кравар и т.н. Високотехнологичните нации нямат нужда от ръце, а от мозъци. Колкото са по-образовани родителите, толкова е по-малък броя на децата. Нека да се помисли върху това да се стимулира раждането на второ и трето дете в семейството, а всяко следващо да се ограничи финансово, който иска повече от три деца да си прави сам сметката как ще ги отглежда. Да се помисли за обвързване на всякакви финансови и материални помощи с образователния ценз, минимум основно образование да се изисква.
+2
 
 
Как да няма демографски срив с тези мизерни заплати-тези смешни детски надбавки които дават (и то само ако доходите на родителите са под 350 лева)-с тази мизерия която цари из болниците,с това неясно бъдеще за младежта!Не виждат ли че всички бягат от тази държава (дори и циганите) която няма нищо добро и хубаво да предложи на младите хора за да останат да живеят тук?
О ЖЪЛТУРИ ПРОСТИ,В ПЛОВДИВ ВИНАГИ ЩЕ СТЕ НА ГОСТИ!
на 27.08.2010 г.
0
 
 
Решението е отрязване на абсолютно всякакви социални помощи и надбавки за цигнаските семейства които правят безразборно деца.Целенасочена държавна политика към тотално обедняване на циганите.Стимулиране за всяко 2-ро и 3-то дете в семейството,като се въведе някакъв образователен ценз,с цел от това да могат да се възползват етническите български семейства.В Молдова и Украйна живеят над 500 000 етнически българи в по-лоши условия оттук.Трябва да се опрости процедурата по даването им на гражданство,както и финансова помощ/работа/жилище от държавата за започване на нов живот в България.
0
 
 
ПРАВИЛНОТО РЕШЕНИЕ Е ДА МИНЕМ НА КРАЙНО-ДЯСНО!!
+1
 
 
Имаше едно време една песен, дето е точно за случая, пееше се "Е.ах му мамата бе кво става тук, тази ли България създаде Аспарух"?
+5
 
 
По-вероятно е да станем като ирландците, 3,5млн. живеят в Ирландия и 70млн. по света , управляващите нека само продължават в същия дух.
+1
 
 
poto, за това са виновни и много от самите нас, които се съгласяваме с този наложен модел. Вярно е, че и в другите страни от бившия соц-лагер конците се дърпат от бивши ченгета, апаратчици, партийни функционери, мошеници, накратко - червени боклуци, но там все пак се вижда как младите и активните налагат мнението си и променят системата. Тук все още важат глупости като "старите пушки", "хора с много опит и стаж" и други вредни постановки. Най-летаргичната младеж е точно в България. Всичко се изчерпа със студентските протести през 97-ма и това е. Абсурдно е, че хора, които са продукт на време, в което английският беше вражески език, продължават да ръководят екипи, служби, общини, министерства. Още по-невероятно за мен е, че младите българи толкова са се сраснали с пасивния модел, че вече са по-пасивни от мачканите си родители и дядовци - най-лесно се съгласяват, не предявяват искания пред служители и шефове, слушат музика не за бунтове и революции, а за трапези, ракия и рахат. ТЪЖНО!
+5
 
 
Всъшност този проблем като цяло се стимулира от политическите партии и други групи хора свързани от икономическите си интереси. Промяната на социалната ни система за подпомагане на бедните слоеве е важен инструмент за премахване на демогравския срив в България. Всъшност истината е че българите намаляват, а другите маргинални групи се увеличават. В момента работещите и нормално внасящи осигоровки пенсионни и здравни поемата издръжката на всички други. Здравната ни е система е прекалено социална, пенсионната също. Дефакто един човек който работи издържа 18 години още 2 социално слаби. Родителите на тия деца знаят това и не си правят труда да внасят осигоровки. Същевременно тия родители се водят социално слаби и съответно те отново получават помощи. Да не забравяме и самотните майки, които в определени групи като при ромите са повече от 70 %, а всъшност те си имат мъж който също е социабно слаб и т.н. Накрая се знае че като дойде време за пенсия отново ще бъдат здравно осигорени и ще получават пенсия. Хайде сега кажете ми ние хората които се опитваме да работим и внасяме данъци и осигоровки трябва ли да бъдем глупаци да позволяваме на политиците да преразпределят благата които трупаме и да ги даряват на хора които дори не си правят труда да се учат и да възпитават децата си. Та в момента това е основното което трябва да искаме от всяка партия промяна на социалната политика. И стига с призива на всеки според потребностите независимо от възможностите му.
+2
 
 
От 20 години все едно и също слушам : Булгариа загива" а все сме си 7 500 000 и все сме глупаците на Европа.Преди много години някои беше казал .' не народ а мърша" Е ТАЗИ МЪРША НЯМАЛИ ДА УМРЕ НЯКОГА?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: