Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В ЕС има нагласа "да се даде хоризонт" на България и Румъния за влизане в Шенген
Автор: Екип Burgas24.bg 15:43 / 04.04.2015Коментари (0)810
©
В ЕС има нагласа на България и Румъния "да им се даде хоризонт" за влизане в Шенгенското пространство. Това каза външния министър Даниел Митов пред БНР в събота.

"Разговорите по темата "Шенген" продължават, те са до голяма степен въпрос на дипломация. Има нагласа да се върви към това на България и Румъния да им се даде хоризонт за влизане в Шенген," заяви министърът в ефира на БНР. Митов подчерта, че всички доклади, които са излизали до момента отчитат напредък и са само положителни, но в същото време няма реално движение по нашето членство. Има положителни сигнали, че трябва да се тръгне към поетапно разрешаване на нашето членство в Шенген.

Митов смята, че заради това, че двете държави са външни граници на ЕС, България и Румъния трябва да получат пълен достъп до шенгенската информационна система, иначе няма как да се на 100% ефективни в борбата срещу чуждестранните бойци.Всички партньори отчитат, че България полага "огромни усилия в борбата срещу чуждестранните бойци", каза Митов като припомни, че на българската граница е задържан човек, контактувал с извършителите на атентата в Париж.

В момента страната ни "се бори" първоначално да отпаднат въздушните граници в това са мобилизирани всички дипломатически ресурси. "Ако България получи хоризонт и пътна карта, първоначално за отваряне на въздушни граници, а след това и за всички останали, това ще е напълно достатъчно, за да знаем в какви рамки се движим и кога можем да станем пълноправен член на Шенгенското пространство."

Предстои обаче да се разследват и случаите, за които към страната има обвинения, че на българската граница са били отблъснати иракски и сирийски бежанци и към тях е имало насилие. В тази връзка Митова каза: "Подобни обвинения са отправяни към всяка една държава, през която преминават бежански потоци. Обстоятелствата обаче винаги или почти винаги се оказват много различни от това, което излиза в публичното пространство."

България се нарежда на трето място сред страните с най- много молби за получаване на бежански статут, съобщи министърът на външните работи. В същото време сме доста назад в класацията за получаване на средства от солидарния фонд на ЕС за настаняване и интеграция на бежанци, изтъкна Митов и допълни, че България настоява отпуснатите 10 млн. са само част от това, което можем да получим за в бъдеще. "Ние ще искаме и още, защото сме една от държавите, които имат най-много нужда от това.

Твърдението, че потокът от руски туристи у нас ще намалее заради санкците наложени от ЕС е част от масова дезинформация по проблема, смята министър Митов. Той допусна, че ако има намаление на руските туристи, то ще се дължи на намалената им покупателна способност. Има и предупреждение към служителите в силовия сектор на Русия да внимават при пътуванията си в държави, които имат сключен договор за екстрадиция със Съединените щати.

България приветства споразумението за ядрената програма на Иран от Лозана , заяви още министърът на външните работи Даниел Митов, но допълни, че процесът не е приключил. Тепърва предстои да се състави съвместен план за действие, който да гарантира ясен механизъм за проверка изпълнението на тези договорености и гаранция, че Иран няма да се сдобие с ядрено оръжие.

По думите му, това ще увеличи и сигурността на България, както и увереността, че можем да продължим партньорство с Иран по съвсем различен начин от този до момента. "България има интерес да се започне"много бързо" интензивен политически и икономически обмен, ако отпаднат икономическите санкции, международно наложени на Иран," заяви министърът. Той коментира, че не е притеснен, че пречка в отношенията между двете страни може да се окаже проиранската позиция на "Хизбула", която попадна в списъка на ЕС на терористичните организации след атентата на летище "Сарафово".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Бум на коклюш в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: