В ЕС има нагласа "да се даде хоризонт" на България и Румъния за влизане в Шенген

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:43 / 04.04.2015
833
В ЕС има нагласа на България и Румъния "да им се даде хоризонт" за влизане в Шенгенското пространство. Това каза външния министър Даниел Митов пред БНР в събота.

"Разговорите по темата "Шенген" продължават, те са до голяма степен въпрос на дипломация. Има нагласа да се върви към това на България и Румъния да им се даде хоризонт за влизане в Шенген," заяви министърът в ефира на БНР. Митов подчерта, че всички доклади, които са излизали до момента отчитат напредък и са само положителни, но в същото време няма реално движение по нашето членство. Има положителни сигнали, че трябва да се тръгне към поетапно разрешаване на нашето членство в Шенген.

Митов смята, че заради това, че двете държави са външни граници на ЕС, България и Румъния трябва да получат пълен достъп до шенгенската информационна система, иначе няма как да се на 100% ефективни в борбата срещу чуждестранните бойци.Всички партньори отчитат, че България полага "огромни усилия в борбата срещу чуждестранните бойци", каза Митов като припомни, че на българската граница е задържан човек, контактувал с извършителите на атентата в Париж.

В момента страната ни "се бори" първоначално да отпаднат въздушните граници в това са мобилизирани всички дипломатически ресурси. "Ако България получи хоризонт и пътна карта, първоначално за отваряне на въздушни граници, а след това и за всички останали, това ще е напълно достатъчно, за да знаем в какви рамки се движим и кога можем да станем пълноправен член на Шенгенското пространство."

Предстои обаче да се разследват и случаите, за които към страната има обвинения, че на българската граница са били отблъснати иракски и сирийски бежанци и към тях е имало насилие. В тази връзка Митова каза: "Подобни обвинения са отправяни към всяка една държава, през която преминават бежански потоци. Обстоятелствата обаче винаги или почти винаги се оказват много различни от това, което излиза в публичното пространство."

България се нарежда на трето място сред страните с най- много молби за получаване на бежански статут, съобщи министърът на външните работи. В същото време сме доста назад в класацията за получаване на средства от солидарния фонд на ЕС за настаняване и интеграция на бежанци, изтъкна Митов и допълни, че България настоява отпуснатите 10 млн. са само част от това, което можем да получим за в бъдеще. "Ние ще искаме и още, защото сме една от държавите, които имат най-много нужда от това.

Твърдението, че потокът от руски туристи у нас ще намалее заради санкците наложени от ЕС е част от масова дезинформация по проблема, смята министър Митов. Той допусна, че ако има намаление на руските туристи, то ще се дължи на намалената им покупателна способност. Има и предупреждение към служителите в силовия сектор на Русия да внимават при пътуванията си в държави, които имат сключен договор за екстрадиция със Съединените щати.

България приветства споразумението за ядрената програма на Иран от Лозана , заяви още министърът на външните работи Даниел Митов, но допълни, че процесът не е приключил. Тепърва предстои да се състави съвместен план за действие, който да гарантира ясен механизъм за проверка изпълнението на тези договорености и гаранция, че Иран няма да се сдобие с ядрено оръжие.

По думите му, това ще увеличи и сигурността на България, както и увереността, че можем да продължим партньорство с Иран по съвсем различен начин от този до момента. "България има интерес да се започне"много бързо" интензивен политически и икономически обмен, ако отпаднат икономическите санкции, международно наложени на Иран," заяви министърът. Той коментира, че не е притеснен, че пречка в отношенията между двете страни може да се окаже проиранската позиция на "Хизбула", която попадна в списъка на ЕС на терористичните организации след атентата на летище "Сарафово".


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важна заповед от кмета на наш морски град! Който я наруши - може ...
Зловещо убийство у нас! Откриха обгорени тленни останки
Икономист за приема на еврото в България: Бавенето на еврозоната ...
Първа снимка на зверската катастрофа, която взе жертва
Кристиан едва не убил жена и детето й
Ето колко е средната заплата за март


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).