Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В никакъв случай една от тези две компании не трябва да купува "Лукойл Нефтохим Бургас"
© Burgas24.bg
Най-рискованите варианти за купуването на рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас" са от страна на азерската държавна петролна компания SOCAR и казахстанската “КазМунайГаз", защото тези две компании проявяват най-силен интерес към рафинерията. Много е проста причината, те могат да доставят лесно количества петрол от Казахстан и Азербайджан, използвайки съществуващата петролна инфраструктура в Кавказ, която впрочем включва и използването на руски тръбопроводи. Това каза пред "Фокус" енергийният експерт Мартин Владимиров.

"Това е много опасно, защото в Турция се реализира подобна схема, в която SOCAR притежава най-голямата рафинерия на Турция. Но вместо да преработва азерски нефт там, преработва нефт на “Лукойл" - руски и в замяна получи 1,5 млрд. заем. А в България може да се реализира обратната схема, в която “Нефтохим Бургас" консумира азерски нефт на хартия, a всъщност се преработва азерски нефт, но на хартия се извършва суапова сделка с “Лукойл", при което се прави размяна на руски нефт с азерски нефт. И в крайна сметка, печалбата от износа на нефт за страната за България и за Нефтохим, ще отиде в Русия. Това е много опасен сценарий, подобен сценарий съществува и в случая с Казахстан, защото Казахстан, за да достави петрол до България, ще трябва да използва тръбопровода на “Транснефт", на руската държавна компания “Транснефт" и там руския петрол се смесва с казахския и на практика никой не знае точно какъв нефт излиза от там", обясни експертът.

По договори ще пише, че е казахски нефт, но реално как Казахстан и Русия си разпределят количествата - ще остане много непрозрачен процес.

В медийното пространство се прокара информация, че възможен купувач на "Лукойл" може да бъде депутатът и председател на ПГ на ДПС Делян Пеевски, но чрез турската компания “Коч". Ето какво обясни Владимиров по този въпрос:

"В този ред на мисли, изключително важно е сделката за продажбата на “Лукойл" да мине по новия механизъм за наблюдение на чуждестранни инвестиции. Знаете такъв законопроект в момента минава на второ четене в парламента. Подобен закон ще може да провери, тоест, институциите ще могат да проверят истинският продавач на рафинерията, да проверят произхода на капиталите, за да е сигурно, че няма скрити руски интереси. Това е и отговорът на въпроса ви за връзките с г-н  Делян Пеевски. По принцип, подставени лица или посредници са много типични в такива сделки, особено в България и е важно наистина да има прозрачност на сделката. Именно този механизъм би осигурил подобен инструмент за наблюдение. И в заключение, трябва да кажа, че най-добре за България е рафинерията да бъде купена от стратегически западен инвеститор, американска петролна компания или западноевропейска петролна компания с много опит в сектора. Така че чувствително да промени бизнескултурата в сектор “Горива" в България, така че да има повече прозрачност, повече конкуренция. И всъщност, петролните активи у нас да не се използват за бухалка и за финансиране на политическо влияние, както Русия го е правила десетилетия наред".



Още по темата: общо новини по темата: 184
01.05.2024 »
29.04.2024 »
15.04.2024 »
04.04.2024 »
14.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/31 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.02.2024 г.
0
 
 
Значи, руснаци не може, но санкционирано "Магнитски" за корупция...може?! Е*анти държавата сме! Няма такава държава!
Aнонимен
на 05.02.2024 г.
0
 
 
Фашисти сте всички рашисти-рушлямисти-ислямисти-цигани начело с копейкин
Aнонимен
на 05.02.2024 г.
0
 
 
Аман от експерти. Светът не може без Руски енергоносители. И с кофи от САЩ да го носите,петрола ще е Руски. За мен е важно ,цифрите на бензиностанцията да са малки.
Aнонимен
на 04.02.2024 г.
0
 
 
Абе толкова газови неруски има наблизо дори от Африка кво се занимават с тия азиатските там винаги има нещо свързано с Русия жило то тръбите или друго
Aнонимен
на 04.02.2024 г.
0
 
 
Жалки атлантически подлоги, май ще доите "Коча" на Пеевски в най-скоро време? Ще е много безопасно тогава, ще смучете газ от рязана турска тръба, щото само и само да изгоните ЛукОйл!
Aнонимен
на 04.02.2024 г.
0
 
 
Прасето ликвидира химко Враца сега може да затрие и Лукойл ама тоз път няма да му се получи
Aнонимен
на 03.02.2024 г.
0
 
 
Мартин Владимиров = фашага продажник. Сигурен съм че мнозинството в България ненаживта запада ! Аз искам Лукойл само да си промени собствеността фективно. Не искам никакви ЗАПАДНИ бокл-*и ! Какво ни даде запада ? Принуди ни да купуваме самолети на чертеж, стари машини изкарани от необходимост .. Реактори за милиарди. Запада ни доунищожи, вари ни като жаба.
0
 
 
Аха и азербаижанците вече не са изгодна булка и коя е правилната мома.Ма много ясно кадъната с шалварите ,нищо че е ниска ,набита и в г*за развита.Абе ние закво изобщо сме се освободили като напрактика ни използват като вилает
Aнонимен
на 03.02.2024 г.
0
 
 
"Нет 1 "преди 2 години в София принудиха абонатите си да минат на "Виваком "и те минаха,ами,нямаха избор!И сега "Виваком "вдигат таксите всяка година,мошеници!
Aнонимен
на 03.02.2024 г.
0
 
 
То какво стана-"Виваком "купиха и те "Нет 1 "в София ,"Телнет "в Търново и качеството на телевизията се влоши веднага,просто без коментар,да,като ги знам и "Виваком "какви мошеници са !Вече всичко е към "Виваком "!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Хороскоп за деня
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: