Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ВКС потвърди решение на АС Бургас по дело за катастрофа с жертва и пострадал
Автор: Екип Burgas24.bg 09:24 / 09.05.2016Коментари (0)1914
©
Тричленен състав на ВКС остави в сила въззивно решение на Бургаския апелативен съд от 15.01.2016 г. по дело за пътен инцидент с жертва и пострадал. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

С постановения съдебен акт АС Бургас е изменил присъдата на ОС Бургас като е оправдал подсъдимия Станимир Василев по обвинението за извършено престъпление по транспорта във връзка с нарушение на чл.119, ал.1 от ЗДвП. В останалата част присъдата е потвърдена.

С първоинстанционната присъда подсъдимият Станимир Василев е признат за виновен в това, че на 16.10.2013г. в Поморие, на кръстовището на ул. "Сливница " и ул. "Солна" при управление на лек автомобил "Рено Еспейс", нарушил правилата за движение по пътищата и на пешеходната пътека на ул. "Сливница" по непредпазливост причинил смъртта на Марин Батуров и средна телесна повреда на съпругата му Виктория Батурова, поради което съдът му наложил наказание две години и четири месеца лишаване от свобода, търпими при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип. Със същата подсъдимият е лишен от правото да управлява МПС за срок от четири години. Делото на първа инстанция е преминало по съкратената процедура и наложеното наказание е редуцирано с 1/3.

Действията на подсъдимия са изследвани детайлно от въззивния съдебен състав и са прецизирани изводите на първата инстанция, относно неспазените от Василев правила за движение по пътищата. Той е извършил ляв завой без да даде предимство на пострадалите и е нарушил разпоредбите на закона, които го задължават да пропусне пресичащите пешеходци. Семейството е пресичало на обозначено за това място при разрешен сигнал на светофара.

Върховните магистрати споделят изводите на въззивния съд, че за поправянето на подсъдимия и за постигане целите на генералната превенция, наложеното наказание, следва да бъде изтърпяно ефективно. Въпреки добрите характеристични данни, установени за личността му като продължително трудово ангажиран, а също и добросъвестен работодател на 8 лица, допуснатите от него нарушения, както и предходните такива, за които е бил санкциониран с шест наказателни постановления, са многобройни и завишават обществената му опасност като водач на моторно превозно средство. ВКС приема заключенията на Апелативен съд - Бургас, че негативна характеристика на личността на подсъдимия е и факта, че е бил освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, макар и за престъпление от частен характер.

Касационният състав счита, че констатациите относно размера и начина на изтърпяване на наказанието са законосъобразни и решението на Апелативен съд - Бургас следва да бъде оставено в сила.

В рамките на един месец това е четвърто, потвърдено от Върховния касационен съд, решение на АС Бургас по наказателни дела свързани с пътни инциденти, отвличане и убийства.

През април най-висшата съдебна инстанция оцени като законосъобразно и справедливо решението на АС Бургас по делото за убийството на 8 г. Александра Тодорова от Поморие и го остави в сила.

Върховните магистрати потвърдиха 20-годишната присъда на Любомир Киров, който през март 2015 г. в с. Джинот община Стралджа, уби по особено жесток начин баща си.

Оставено в сила беше и решението на АС Бургас по дело срещу майка и син, отвлекли бившата му приятелка.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Наводнения 2024
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: