ВСС пита депутатите какво е тайна организация

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
17:38 / 20.09.2016
815
Съдийската колегия на ВСС поиска правната комисия на кадровиците на Темида да изготви становище НС да тълкува задължението магистратите да подават декларации при встъпване в длъжност дали членуват в съсловни организации и тайни общества и да се допълни ЗСВ в тази част. Становището ще бъде разгледано на пленум на ВСС и изпратено до НС и правосъдното министерство.

Причината е, че в закона няма дефиниции за тайна и явна организация, за неформална тайна организация и неформална явна организация, както и гражданско обединение. В закона не е указана и процедурата за проверка на съдържанието на декларациите. Кадровиците на Темида се питат как се проверява участие в тайна неформална организация.

"Нещата са повече от неясни и затова трябва да прекратим дебата", каза председателят на ВАС Георги Колев. Това стана на заседание на колегията при обсъждане на проект за правила за водене на централен публичен регистър на декларациите на съдиите. Кадровиците на Темида се обединиха около мнението, че е необходимо дефиниране на понятията, а ВСС няма такава законова възможност.

Преди заседанието председателят на ВКС Лозан Панов коментира пред журналисти, че съдийката от СОС, която пусна от ареста турския гражданин Фарук Бекташ, прегазил семейство мотористи, е постановила неправилен съдебен акт. "Това предизвика съвсем основателна обществена реакция. Функционалният имунитет брани съдията, който е взел това решение. На мен обаче ми липсват две неща - първо реакцията на конкретния съдия, който ако наистина смята, че неговият акт се основава на закона и е правилен, не виждам пречка да излезе да го защити и да ни убеди в неговата теза. Липсва ми реакцията и на председателя на Окръжния съд", каза Панов.

Източник: Монитор


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Гърмежи и валежи до часове
БНБ затяга критериите за отпускане на ипотечни кредити: Ето какви...
Отговорите на матурите по профилиращите предмети излязоха
Жегата през лятото може да докара много главоболия на младите род...
Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите с 1...
Военна техника тръгва по пътищата у нас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).