Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Валери Симеонов: Въпреки тежката демографска криза, аз не съм песимист
Автор: Екип Burgas24.bg 15:02 / 19.09.2017Коментари (1)1266
©
Готови сме с промени в Закона за МВР, които предвиждат сериозни промени в режима на издаване на т.нар. сини карти за пребиваване и работа у нас. Предстои внасянето им в Народното събрание. Това съобщи вицепремиерът Валери Симеонов по време на Кръгла маса на тема "Демографската криза и трудовата мобилност", провела се в МС днес. 

Валери Симеонов припомни, че още в първите две седмици от мандата на правителството са направени промени, които облекчават режима на сезонната заетост за чужденци - процедурата е съкратена от няколко месеца на 7 дни. Благодарение на това между 3 и 4 хиляди души, основно наши сънародници от Украйна и Молдова, са работили у нас през лятото и така са подпомогнали туристическия сезон. 

Сега, с новите промени дошлите да работят в България ще могат да преминават от един режим на пребиваване в друг, без да се налага да напускат страната. Съкращава се времето и сериозно се намалява и таксата за издаване на т.н синя карта. Отпада изискването в синята карта да се изписва точната специалност - ще се вписва единствено "висококвалифициран специалист", посочи още Валери Симеонов.

С всичките тези мерки се облекчава изключително много процедурата по издаване на разрешителните за пребиваване и работа на квалифицираните специалисти, особено на наши сънародници от Украйна и Молдова, коментираха експерти. 

В хода на дискусията за демографската криза и трудовата мобилност председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов посочи данни, според които 27 000 младежи годишно напускат страната ни. 17 % от абитуриентите през 2015 г. са отишли да учат в чужбина и едва 2 или 3 % са се върнали у нас. 

"Като контрапункт на тези цифри обаче аз ще дам един пример: работата на млади хора по проект на Института за икономическа политика. Те реализираха проект за насърчаване на младежкото предприемачество, проучиха средата в София, Пловдив и Варна и сами предложиха конкретни решения. Такива решения, които да накарат техните връстници - други млади хора да поискат да останат да с е реализират у нас, посочи Славчо Атанасов. 

"Въпреки тежката демографска криза, аз не съм песимист. България е имала и по тежки периоди - преди и след Освобождението нашите сънародници основно са се обучавали в чужбина. Но това не е обезкървило нацията - завършилите в чужбина са се върнали. Всичко е въпрос на държавна политика", заяви вицепремиерът Валери Симеонов.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: