Ванга се страхувала от Политбюро и Кремъл

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:43 / 30.07.2023
448
След първата свръхлюбопитна среща на Тодор Живков с Ванга ситуацията бързо започва да се променя. Пророчицата често идва в София, за да се провеждат с нея изследвания в БАН и някъде тогава първите членове на Политбюро се престрашават да се видят с нея.

Примерно българският учен от Швеция Мартин Денев, който често се е виждал с Ванга по онова време, сподели пред “24 часа-168 истории", че тогава разбрал, че при нея е ходил дори Венелин Коцев – една от най-влиятелните фигури в БКП.

Самият Коцев се познава с Живков още от партизанските години, когато е бил ятак на отряда “Чавдар". През 60-те става част от ръководството на партията и през 70-те се издига до поста зам. министър-председател. Дълго време в ЦК на БКП отговаря за изкуството и културата.

Известно е, че с нея сесреща и Огнян Дойнов, който през 70-те оглавява отдел “Промишленост и транспорт" в ЦК на БКП, а след това до 1987 г. последователно е министър на промишлеността и на икономиката.

“Ванга много се пазеше, внимаваше какво говори, защото знаеше, че нейната къща се подслушва, че има хора около нея, които слушат, и бе предпазлива – спомня си Стефка Петревска. - Аз бях свидетел, че тя не можеше да понася един партиен секретар, но го приемаше и след това правеше жест на изнервеност, че е трябвало да го изтърпи. Казваше ми, че човек трябва да има търпение, да е дипломатичен дори когато го обиждат, защото не избираме времето, в което живеем, и хората, които са около нас."

“Ванга се страхуваше, че когато се среща с високопоставени фигури в БКП, може да изпадне в транс и тогава да каже нещо неконтролирано", спомни си още Мартин Денев. Някъде по това време той научил, че Коцев я е свързал с руски идеолози. Когато един от тях, за да провери способностите ѝ, я попитал какво носи в джоба си, незрящата пророчица бързо отговорила: “Вестник “Правда", след което посочила от коя дата е изданието.

Според Денев именно тогава потресените гости се убедили, че тя “вижда"."

Така все по-високопоставени фигури от СССР започнали да идват при пророчицата от Рупите. “Имаше случаи, когато Людмила Живкова уреждаше срещи на руснаци при нея – спомни си пред “24 часа-168 истории" началникът на кабинета ѝ Кирил Аврамов.

Най-много бяха тези с руския поет и писател, последовател на “Агни йога" Валентин Сидоров. Запознах се с него, когато той дойде у нас през 1979 г., за да редактира руския превод на книга на Людмила Живкова със заглавие “По законите на красотата". Тя беше издадена от московското издателство “Правда" в стохиляден тираж, който веднага беше изчерпан."

Живкова била близка със Сидоров и му организирала среща с Ванга в един софийски апартамент.

“Руският гост беше изключително впечатлен и развълнуван от това, че в разговора Ванга е назовала имената на негови близки – разказа още Аврамов. - Бе познала случки от миналото, била точна до най-малки подробности – например, че живее на шестия етаж, описала точно родния му край около Воронеж, както и болестта на майка му и препоръчала нетрадиционни методи на лечение по рецепти на лечителя Петър Димков. Няколко месеца по-късно последваха нови срещи, една от които в двореца “Врана".

Тогава Ванга разказала за срещите си с цар Борис и с Учителя Дънов. Тя разрешила разговора да се запише на магнетофон и той все още съществува. Оплакала се на Сидоров, че спи само по един час в денонощието. По цели дни не изпитвала необходимост от храна и се задоволявала само с вода – споменала, че е вегетарианка."

Според Сидоров в пророчествата на Ванга нямало никакви мъглявини или двусмислия, а напротив – точност и яснота. Както и че могли да се проверят в най-близко време.

“Например точно се сбъдва предсказанието ѝ за победата на Индира Ганди в изборите, за които всички били убедени, че е невъзможно тя да спечели, както и за скорошната ѝ смърт – разказва Аврамов. - В своя книга, издадена през 1992 година, Валентин Сидоров публикува части от разговора, записан на магнетофон през 1979 година, където Ванга предрича, че “Ще се върне старата Русия", на която е съдено да премине през новото огнено кръщение и три страни ще се сближат – Китай, Индия и Москва. Сидоров смяташе, че за Ванга минало, настояще и бъдеще съществуват като един миг и понякога тя не ги различава."

Дали след всички тези любопитни разговори руският елит се престрашава да иска срещи с пророчицата, или научават за способностите ѝ от Тодор Живков и дъщеря му, днес едва ли може да се каже.

Може би по-важното е, че във всичките си срещи с високопоставени фигури Ванга се опитвала да помага на Людмила Живкова. Приемала я като свое дете.

Според Аврамов вероятно в процеса на продължителното общуване между двете тя започнала да използва фрази на Людмила, развивала сходни на нейните идеи и се опитвала да убеди в тях хората, с които контактувала.

Виж коментарите (1)

Още по темата (6854):
07.05.2024 Родният хайлайф се скъса да си показва яйцата, Камелия - майстор на
агнешкото
22.04.2024 Сериалът "Baby reindeer": Шокиращо искрено изследване на тормоза и
обсесията
05.04.2024 Вини Джоунс отново намери любовта
10.03.2024 Филип Аврамов сподели за уроците, които научаваме от бащите си
08.03.2024 Кейти Пери напомни колко дръзка може да бъде
01.03.2024 Черната Златка показа мъжа си - любител на татусите
Още новини от Национални новини:
Две линейки за пострадалите след челен удар между бус и тир
Flirt е новият вариант на COVID-19
При какви условия непълнолетните имат право да работят?
Премиерът се срещна с главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи
Минималната заплата трябва да достигне жизнения минимум, който е ...
Внимавайте какво купувате! Изтеглят от пазара опасни сокове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).