Варете прясното мляко!

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:32 / 17.03.2021
849
Половината от ветеринарните лекари в Агенцията по храните са преболедували ку-треска, други 42-ма са инфектирани със заразата в момента. Това показва съвместното проучване на Агенцията и Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи БНР.

Заразата може да се предава на хората чрез неварено (непастьоризирано) мляко, предупреждават експертите. При изследването са доказани 42 случая с остра фаза на инфекцията в 19 области. Процентът на активно заболелите варира в различните области, средно е 18%. Най-голям брой заболели ветеринарни лекари е установен в областите Кърджали, Враца, Силистра и Пловдив.

Ку-треската е зараза, която може да се предава двупосочни между хора и животни. При хората протича с пневмония и хепатит, а симптомите са грипоподобни - мускулни болки и главоболие, налага се антибиотично лечение. Превенцията за потребителите на мляко, закупено от фермери, е сваряването му преди консумация.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).