Васил е започнал трудоемка, но печеливша работа: Цената е около 20 лв. на грам или 20 000 лв. на килограм

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:28 / 07.05.2023
708
Шафранът е най-скъпата подправка в света. Най-големият производител е Иран, където добивът понякога дори надхвърля 400 тона годишно. Въпреки традиционно високите цени на международните пазари, се оказва, че производството не достига.

Васил Чиков не бил впечатлен от високата цена, когато започнал да отглежда шафран. Искал да посади нещо в наследствените земи, но то да не е традиционно. Най-екзотичен и интересен му се сторил шафранът.

"Не бяхме сигурни какво ще се получи и какво ще изникне от земята. С вълнение започнахме да очакваме първата реколта", казва Васил.

Сега семейството отглежда културата на площ от десет декара. Оказва се трудоемко, защото ценните цветчета се берат на ръка. Цените на подправката на световните пазари са високи, дори има дефицит. У нас е по-евтино и се продава трудно.

"Цената, която циркулира в социалните мрежи, е около 20 лв. на грам или 20 000 лв. на килограм. Като производители ние не сме постигали такива цени", посочи Васил. Затова семейството му започнало да влага шафрана в козметични продукти.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).