Василев: Петков ще бъде кандидатурата ни за премиер, а аз за финансов министър

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
23:01 / 15.11.2021
1030
По думите му още тази седмица ще започнат разговорите с потенциалните им партньори – всички парии в парламента, без ГЕРБ и ДПС

Готови сме да бъдем първа политическа сила и да носим тази отговорност. Това заяви в "Лице в лице“ съпредседателят на партията победител в парламентарния вот "Продължаваме промяната“ – Асен Василев.

По думите му още тази седмица ще започнат разговорите с потенциалните им партньори – всички партии в парламента, без ГЕРБ и ДПС.

"Идеята ни е по всеки един от секторите, където е необходима реформа – енергетика, здравеопазване, образование – да се сформират работни групи от всичките партии – от нас, БСП, ДБ, ИТН. Бихме поканили в тези групи и министрите от служебния кабинет – в ролята им на експерти. Да се обсъдят основните проблеми, начините за решаване и накрая да се излезе с един план за следващите 4 г.“, обясни Василев.

Според него, за да има устойчиво управление е необходимо стабилно мнозинство в парламента. Допълни, че няма как да се случи обещаната промяна с правителство на малцинството. Обясни, че за момента не вижда обстоятелства, които да накарат "Продължаваме промяната“ да преговарят с ГЕРБ и ДПС.

Василев не коментира персонални номинации за бъдещи министри. Обясни, че първо трябва да се започне от проблемите, а не от хората. Въпреки това Василев потвърди, че съпредседателят Кирил Петков ще бъде кандидатурата за премиер, а той за финансов министър.

"Казахме, че това са кандидатури, но те не са червена линия, не са задължителни и на база това, което експертните групи решат и това, което стане ясно в рамките на коалиционните преговори – ще се вземат тези решения. Нито Асен Василев трябва задължително да е финансов министър, нито Кирил Петков - премиер“, допълни Василев.

Той коментира, че всички клаузи в коалиционното споразумение ще бъдат детайлно описани и с конкретни срокове. Като основен приоритет за ПП, Василев посочи реформата в правосъдната система.

Относно галопиращата инфлация, Василев коментира, че няма как България да се справи бързо с проблема: "Левът е закачен за еврото, ако има инфлация в еврозоната 5%, няма как инфлацията в България да е по-различна – може да е процент нагоре или надолу“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (3144):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха варненка, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021 г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
НСО с позиция срещу Денков: Охраната не му била отнемана, имал ос...
Проучване: ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пред ПП-ДБ, ДПС се нарежда ...
Главчев с важна среща, разговаря с представители на Националния с...
Наш блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Ето как да проверите номера на избирателната си секция и мястото ...
Прокуратурата с първи коментар за обвинената във фалшификации Лен...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).