Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Важна информация за всички шофьори у нас
Автор: Екип Burgas24.bg 13:00 / 22.11.2020Коментари (20)976
©
Една от по-съществените промени за шофьорите е в чл. 43а, която касае промяна при залепянето на т.нар. "знак за периодичен преглед". Той се издава при успешно преминат преглед и досега беше поставян в долния ляв ъгъл на предното стъкло. От миналата седмица обаче Наредбата указва, че знакът трябва да бъде поставен в средата на горната част на предното стъкло. Разбира се, някои шофьори остават изненадани, тъй като според тях това ще пречи на видимостта им. Трябва да се знае, че промяната е в сила от 12 ноември т. г. и следва да се прилага във всички центрове за периодични технически прегледи в страната, пише pleven.utre.bg.

Целта на промяната обаче е знакът да съдържа чип, който ще може да се чете от монтираните по пътищата камери, вкл. и тези на тол системата. Към момента няма яснота кога ще бъдат готови новите знаци. Новите текстове гласят още, че дубликат на знак за периодичен преглед не се издава. Възможно е обаче издаване на дубликат на удостоверението за техническа изправност, като собственикът на превозното средство трябва да подаде заявление до регионално звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Друга по-важна промяна пък решава спорния досега момент при извършване на преглед на автомобил с газова уредба. До скоро в Наредбата не фигурираше текст, който категорично да посочва максималния експлоатационен срок на газова бутилка, когато такъв не е определен от производителя (и щампован върху бутилката). С изменението вече се счита, че автомобилът е неизправен, когато:

- в случай че е изтекъл срокът на експлоатация на резервоара за СПГ или ВНГ*, предвиден от производителя

- ако са изминали повече от 10 години от датата на производство на резервоар за ВНГ (когато не е посочен срок от производителя)

- ако са изминали повече от 20 години от датата на производство на резервоар за СПГ** (когато не е посочен срок от производителя) Например, ако на Вашата бутилка не е указан срок на експлоатация, а е произведена преди повече от 10 години - то трябва да бъде сменена.

След като бутилката се смени, също така трябва да се премине през специализиран сервиз за проверка на новата бутилка и издаване на т.нар. розов лист. Още една новост предвижда, когато автомобилът е с два вида гориво, при годишния преглед замерването на вредните емисии вече да се прави и на двата вида гориво.

*ВНГ - втечнен нефтен газ

**СПГ - сгъстен природен газ








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Рибата в морето, те тигана са го подгряли вече.
0
 
 
Значи, да снимаш полицай, дето те проверява, по закон може, но на практика трябва да се разреши с ръкопашен бой. А гредите с камери и всякакви записващи устройства, на по 5- 10 км. , платени с парите на данъкоплатците, могат да ни снимат без наше съгласие. МУТРИ ВЪН!!!
0
 
 
Ок, да ни снимат, ама не е само това... Искат и да цоцат още нас -работещите бедни, с тези изменения за газовите уредби...
0
 
 
и е с цел да сни снимкат камерите по лесно
0
 
 
аз неска минах преглет и ми е лепнаха горе зат огледалото
0
 
 
Само глупости мислят ев съюз няма стикери по стъклата
0
 
 
Тия тотално истрещеха няма ли да изискат,дя си сложа и номер на патката ако някога решът да ми свалът гащите да видят дали не и е истекъл срока на годнострџ?†рџ?†рџ?†
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: