Важни уточнения за новата ваксина

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:46 / 12.12.2020
1652
Има ли органично вещество, винаги може да има някакъв вид съпротива у организма, който да покаже, че ваксината някак не му пасва като материал. Това каза за Нова тв д-р Тодор Попов от болница "Св. Иван Рилски". 

"Теоретично ваксината на Pfizer е със сравнително нисък потенциал да предизвика такива реакции, понеже става дума за сравнително прост от органична гледна точка материал, който не е толкова голям като молекула. Това намалява шанса той да предизвика алергична реакция", уточни той.

"Да внимават хората с класически алергии, такива, които се съпротивляват на чужди вещества, произвеждащи антитела, които могат да отключат някаква реакция. Те би трябвало да бъдат най-застрашени, но това не значи че няма да има друг човек, който в даден момент не може да получи някаква реакция. 

Опасността е навсякъде. Виждате, че опитваме да предотвратим такива реакции", каза още той и добави, че трябва да се продължи с внимателния подбор на тези, които да бъдат имунизирани.

"Имат роля придружаващите заболявания. Не искам да съм прекалено конкретен, но със сигурност някои лекарства, които може да приема човек с проблеми със сърдечно-съдовата система, може да усилят някои реакции. Това е произволен пример. Препоръката е да има консултация и някакъв вид предварителен подбор", добави експертът.

Запитан как стои въпросът с употребата на алкохол, той отвърна: "Тук говорим и за количества. Трябва да бъдем винаги конкретни. Не съм достатъчно запознат с руския казус и руската ваксина, но засега за другите ваксини няма указания, че трябва да има строго въздържане".

Виж коментарите (0)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
4-дневната работна седмица ще бъде катастрофа за държавата, смята...
Внимавайте, ако повече от 30% от месечните ви доходи отиват за вн...
Сергей Станишев обратно в България
Министърът на туризма обсъди перспективи за развитието на район С...
Доставена е поредната военно-техническа помощ за Украйна
Обрат: Нулевата ставка все пак ще остане до края на 2024 година, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).