Важно да знаем за застраховката "Гражданска отговорност"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
09:54 / 11.01.2022
647
През 2022 г. вноската на застрахователите, предлагащи  задължителната застраховка  "Гражданска отговорност" на автомобилистите към Фонда за незастраховани МПС в Гаранционния фонд, ще остава в размер на 10,50 лв. за всяко застраховано моторно превозно средство (МПС), колкото бе и през миналата година.

Гаранционният фонд управлява два фонда - Фонд за незастраховани МПС и Обезпечителен фонд. Фондът за незастраховани МПС изплаща обезщетения при щети от неидентифицирано МПС или, ако водачът е без застраховка "Гражданска отговорност на автомобилистите“, а Обезпечителният фонд изплаща щети на лицата при застраховател в несъстоятелност.

От тази година вноската към Обезпечителния се запазва в досегашния си размер – 2.50 лв. за всяко застраховано МПС по "Гражданска отговорност на автомобилистите“.

Общо вноската към ГФ на всяко едно застраховано МПС по "Гражданска отговорност на автомобилистите“ остава 13 лв., които се разпределят във въпросните два фонда.

Ако нямате сключена застраховка "Гражданска отговорност“ в Закона за движение по пътищата са предвидени административни мерки.

Първо - временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач, който управлява моторно превозно средство без застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите.

Действието на принудителната административна мярка е до представяне на доказателство за сключена валидна застраховка, поясняват от Комисията за финансов надзор.

Второ - Временно спиране от движение на пътно превозно средство на собственик, който няма задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите. Мярката действа до сключване на застраховката.

Глобата при липса на застраховка ГО е от 250 лв. за физически лица и имуществена санкция от 2 000 лв. за юридическо лице или едноличен търговец. При повторно нарушение размерът на глобите се повишава значително – за физически лица е 400 лв., а за юридически – 4000 лв.

Липсата на задължителна застраховка, както превишената скорост, може да се установява и с полицейски камери. Тогава се издава електронен фиш на собственика дори без негово присъствие. Фишът се изпраща по пощата и трябва да се изплати в 14-дневен срок.

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Отиде си народен представител и бивш евродепутат
Въоръжете се с търпение: Интензивен остава трафикът на някои от г...
Коалицията "БСП за България" регистрира листата си в Бургас
Ето как методът на пазаруване 6 към 1 работи за Вас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).