Важно за изборите: Трябва да откъснат бюлетината от кочана пред вас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:23 / 03.11.2016
1637
Важно е всеки избирател да знае, че в деня на вота в секционната комисия трябва да си вземе бюлетина за гласуване, която членовете на комисията да откъснат пред него от кочана, а не да е откъсната предварително. 

Така всеки може да свери номера на дадената му бюлетина с този на кочана. След това тя трябва да бъде подпечатана от член на СИК и едва тогава избирателят може да отиде да гласува в тъмната стаичка. Това обясни говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той разясни технологията на гласуването на 6 ноември пред Нова телевизия. 

Избирателят сам може да реши първо в кой списък да бъде проверен и коя бюлетина да получи първа - за изборите или за референдума, обясни Томов. Ако комисията види, че човек не си взема бюлетина от единия от двата вида, трябва да му напомни, че има право да гласува и на референдума. Ако СИК не покани избирателя да гласува и за избора, по който не е отбелязан в списъка, а той се сети след като вече от стаята, може да се върне и да гласува отново, но само за вота, за който не го е направил, допълни той. След като гласува, избирателят сам си сгъва бюлетината, но ако не знае как, може да му бъде показано от член на СИК, обясни говорителят на ЦИК. 

При сгъването обаче се оставя открита долната част, за да се вижда номера, по който се прави проверка на кочана, което е гаранция, че бюлетината не е подменена в тъмната стаичка. Трябва да остане открито и мястото, на което да се сложи втория печат. Едва след това бюлетината се пуска в урната. За референдума е важно човек да е отговорил дори на един от въпросите, за да се признае бюлетината му за валидна, обясни Томов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (241):
29.07.2017 Бойко Борисов: Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим!
18.02.2017 Експерт по сигурността: Ще превърнат Радев в парцалена кукла
25.01.2017 Румен Радев изпрати писмо до Доналд Тръмп
23.01.2017 Румен Радев подписа първите си укази като държавен глава
19.01.2017 Местан разкритикува Радев, че поздравил патриарха, но не и мюфтията
19.01.2017 Ето я първата реч на новия български президент
Още новини от Национални новини:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Галя Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняв...
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на цената...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).