Вдовицата на загиналия пилот: Посочената основна причина всъщност не е основна

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
21:17 / 14.07.2021
2411
"Много информация знам за ВВС, но не знаех, че военнослужещите нареждат на ръководния състав. Кратко, ясно и достатъчно. Благодаря поне за реалните данни, с които посочената основна причина всъщност не е основна".

Колеги и приятели се сбогуваха с Валентин Терзиев с емоционални думи и видео

Това написа в социалните мрежи Димитрина Попова, вдовицата на загиналия пилот Валентин Терзиев, който се разби с изтребител МиГ-29 в Черно море по време на учение край Шабла.

По-рано днес от Министерството на отбраната разпространиха доклада на Военна полиция за авиоинцидента на 9 юни.

Според заключението най-вероятната причина за настъпването на катастрофата е "загуба на пространствена ориентировка от екипажа при нощни полети над море". Разследващата комисия е проучила още две версии за случилото се - отказ на авиационната техника в полет и разрушаване на изтребителя или поразяване на пилота от осколки вследствие разрива на ракетата, но ги е отхвърлила като "малко вероятни". 

Комисията счита, че до последния момент на полета пилотът не е възстановил правилната ориентация за положение в пространството и затова не е предприел действия за излизане от аварийната ситуация, което е довело до прерастване на ситуацията в катастрофална.

Основание за тези заключения е фактът, че в последния момент преди прекъсване на радиовръзката и изчезване на отметката на изтребителя от радара майор Валентин Терзиев със спокоен глас започва стандартния доклад за изключване на главния включвател на системите за управление на въоръжението и за нормалната работа на двигателите. Такива случаи са описани в авиационно-психологическите изследвания като оптическа илюзия, наречена "очарование“.

Тя възниква когато пилотът концентрира цялото свое внимание само върху един обект или прибор. Това е особено характерно при атака когато вниманието се фиксира само върху целта. Стремежът за поразяване на целта е толкова силен, че другите параметри на полета губят своята значимост в съзнанието на пилота.

Вижте целия доклад за развитието на ситуацията при катастрофата на самолет МиГ-29 на Отдела за разследване на авиационни произшествия в Служба "Военна полиция" ТУК

Виж коментарите (0)

Още по темата (100):
09.11.2022 Вдовицата на пилота Терзиев: Да разследват трима генерали от ВВС!
08.11.2022 Немарливо изпълнение на дейността от страна на командващия обучението е довело до катастрофата на изтребителя
08.06.2022 Съпругата на майор Терзиев: Склонна съм да вярвам, че по погрешка е свален
08.06.2022 Откриха паметна плоча на загиналия пилот от Графа Валентин Терзиев
04.06.2022 Откриват паметник на пилота от Графа, загинал край Шабла
05.11.2021 Парите за извънреден труд на майор Терзиев ще бъдат изплатени
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Отиде си народен представител и бивш евродепутат
Въоръжете се с търпение: Интензивен остава трафикът на някои от г...
Коалицията "БСП за България" регистрира листата си в Бургас
Ето как методът на пазаруване 6 към 1 работи за Вас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).