Вече е ясно кого ще считат за "енергийно беден" и ще му дават помощи

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
11:41 / 01.12.2022
495
Готова е дефиницията за енергийно бедни, показват резултатите от работата на комисията към Министерския съвет. Съвсем скоро се очаква да бъдат обявени поправки в Закона за енергетиката, където да бъде заложена дефиницията.

Според нея енергийно бедни ще са всички, които попадат под линията на бедност след като платят разходите си за енергия. По изчисления на комисията за енергийна бедност това са над 2,8 милиона българи с доход под 722 лева на човек.

Взима се под внимание както дохода, така и социалното състояние и състоянието на жилището. Идеята е още от 2023 година тези хора, освен помощ за плащане на енергията, да получат и грантове от 100% за покриване на инвестиции за повишаване на енергийната ефективност.

Според изследване на агенция "Тренд" над 47% от хората се усещат като бедни у нас. Това се доближава и до статистиката на Министерския съвет. Проблем за над 40% е плащането на сметките за енергия, била тя електро или топлинна.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).