Вече и най-малките деца ще пътуват с карти

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (7)
09:16 / 25.11.2011
832
Децата до 7 години вече ще се возят безплатно в градския транспорт и в междуградските автобуси, а държавата ще субсидира тяхното пътуване. Това предвиждат промени в наредба на финансовото министерство, които бяха пуснати за обществено обсъждане.

Най-малките пътници вече ще трябва да имат издадена карта. В досегашния вариант на наредбата ученици и студенти имаха право на карти за градския транспорт с намаление, но безплатният превоз на малките деца се решаваше от общините.

Децата между 7- и 10-годишна възраст пък ще ползват 50% намаление при междуселищни превози според новите правила, предложени от вицепремиера Симеон Дянков. Държавата ще е длъжна да плаща и транспорта до детска градина на децата в предучилищна възраст, в чието населено място няма такива учебни заведения. Досега транспорт се осигуряваше само на ученици.

Абсолютно безплатен ще е градският транспорт и за военноинвалидите и пострадалите от войните. Досега те можеха да се возят безплатно само в своето населено място. С новата наредба обаче се премахва възможността държавата да компенсира превоз, който е осъществен с лек автомобил, а не с автобус.

Сумите, които държавата отделя за безплатно пътуване на полицаи, агенти на ДАНС и служители на съдебна полиция, пък ще се определят всяка година. От 2009 г. тези категории пътници имат право на безплатно пътуване, но само когато изпълняватслужебни задължения.

На 730 курса годишно пък се определя лимитът, до който държавата подпомага съществуването на автобусни линии, които са губещи, но свързват малки села с градове и изпълняват социална функция.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите с 1...
Военна техника тръгва по пътищата у нас
Доц. Мангъров говори за новия "вирус на шамара"
БНБ с важна информация
Апелативният прокурор на София подаде оставка
Задържаха шофьора, който блъсна мъж и избяга


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).