Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вече не държим на родните лични имена, големите градове водят модата
Автор: Екип Burgas24.bg 14:19 / 01.12.2019Коментари (2)12633
©
Наставките -ов/-ев в бащините имена у нас напоследък започват да се пренебрегват от родителите, които се опитват да следват чужди образци. Това съобщи за "Монитор“ проф. д.н. Анна Чолева-Димитрова, ръководител на секцията по ономастика на Института за български език при БАН. Според нея случаите не са никак малко и трябва да говорим вече за тенденция, която засега е изразена само в София.

"Записано без наставката -ов/-ев, бащиното име става двусмислено, освен че не е характерно за нашата антропонимна система. Например, ако името е Мартин Виктор Томанов и бъде произнесено така, не е ясно дали то е двойно име Мартин-Виктор или второто име е бащино. Открай време българите се надяват и се радват най-много да отгледат "мъжка челяд“, защото тя продължава рода, на нея се пада не само привилегията, но и отговорността да запази родовото име, и когато има поколение да даде бащино. Затова родителите трябва да бъдат по-отговорни, когато кръщават момчета“, коментира проф. Чолева-Димитрова.

Според нея няма съмнение, че образуването на бащини имена по традиционния начин е силно разколебано.

"Освен родителите с твърде фриволния им избор, вина имат и службите, които допускат тези регистрации. Вероятно трябва да говорим за нехайство от страна на административните органи, които отговарят за гражданската регистрация. Би трябвало да се допитват повече до специалистите“, смята проф. Чолева-Димитрова.

Наблюдава се и друга тенденция - все по-често родители кръщават децата си с двойни имена, като Киара-Мария, Надин-Калиопи, Нина-Мей, Адисън-София, Вая-Матия, Габриела-Дейтона, Златина-Сюзън, Мартина-Тесса и др. Троен скок в София има и на името Григор, заради тенис звездата ни Григор Димитров. Това е ярко изразена тенденция най-вече в по-големите градове.

"Личното име се определя най-често като езиково-социален знак, който определя съществуването на дадена личност в обществото. От една страна, разкрива нейната индивидуалност и уникалност, а от друга – я прави част от едно общество, което си има своите специфични критерии за съпричастност, морал и поведение“, коментира проф. Чолева-Димитрова.

Въпреки че името Иванка е било второто най-разпространено сред момичетата у нас през изминалото столетие, днес се среща сравнително рядко. За сметка на това старинната форма Йоана (с двойно н – Йоанна) се радва на завидна популярност. Със засилена употреба е и Ивана, за което се предполага, че се дължи на известната попфолк певица.

В същото време в Пловдив родителите залагат на традиционните имена. Точно там най-често кръщават момичетата Ивана и Мария, а мъжкото Иван е сред трите най-популярни. В София пък името е извън челната десетка, във Варна е на шеста позиция. Огромната популярност на антропонима остава в границите на миналия век.

"Едва ли ще се откажем толкова лесно от традиционните имена. Зависи за кой град става въпрос. В Пловдив са предпочитани. В по-малките населени места – напр. в селищата в Софийска област Мария също се радва на най-голяма популярност“, обясни ученият.

Според проф. Чолева-Димитрова изследванията през последните години показват две ясно открояващи се тенденции. От една страна, връщане към историческото минало и зачитане на традициите и от друга – безкритично и поголовно заимстване на чужди лични имена.

"Най-тревожна е наблюдаваната тенденция към загуба на чувството за родно, домашно. Все повече се предпочитат западноевропейските форми на традиционни за антропонимната ни система имена. Също така едни и същи имена се повтарят прекалено често. Например най-разпространените петнайсет мъжки лични имена в София са 40% от общия брой носители на всички мъжки имена, дадени на новородени в града през последните години“, обясни проф. Чолева-Димитрова.

Учените откриват специфики в отделните региони, като най-предпочитаното женско лично име през последните години в столицата например е Виктория (от лат. victoria - победа). На голяма популярност името се радва в Стара Загора и Благоевград.

"В София се задават модите на имената, а най-близо до столицата, с оглед на предпочитания на лични имена на новородени, се нарежда Варна.

В малките населени места личноименната система е по-консервативна. Там на първо място е Георги. В тези селища десетте най-популярни имена от ХХ в. все още са сред десетте най-популярни имена в началото на ХХІ в.“, обясни проф. Чолева-Димитрова.

В същото време учените забелязват, че е отминала модата, свързана с латино и турски сериали. За сметка на това пък предпочитаме да кръщаваме децата си на артисти и певци, хора от шоубизнеса, на спортисти. Затова и често се срещат Алисия, Глория, Марая, Патриша, Кайли, Селин.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
...каза 15 пъти проф.Чолева -Димитрова! А това с тирето е,като прякор.Или си запазваш бащината фамилия или на съпруга си,какви са тези тирета ? Да може,като се разведе и да си махне само след тирето :)
-1
 
 
Правилно по селата най популярното име е ГЕОРГИ/ ГОШО/. Така кръщават и прасетатаси Гошо.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: