Вековен манастир навъртя ток като малък цех. Монасите: Ще вадим лоените свещи

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
15:56 / 21.04.2015
878
Високи сметки за ток са на път да накарат монасите от историческия Преображенски манастир край Търново да си светят с газеници и лоени свещи. От няколко месеца обителта, в която сега живеят трима монаси, получава фактури за 500 до 800 лв.

Солените сметки започнали да идват откак електромера бил сменен с електронен, който бил изнесен извън манастирските сгради, някъде в гората. Отчитал се дистанционно и практически калугерите нямат достъп до него и показанията му, обясни игуменът отец Георги.

"До преди няколко месеца сметките ни не надхвърляха 250 лв., а сега получаваме по 2-3 бележки за месец, без да е написан периода на отчитане. На всичко отгоре плащаме промишлен ток, а харчът ни не е повече, отколкото едно малко домакинство", жали се игуменът.

Монасите разполагат с три бойлера, два телевизора, хладилник и фризер. Готвят и отопляват килиите на дърва, а пред лятото приготвят манастирската храна на газ.

"Не може да не ги платим, защото ще останем без ток, да не живеем в Средновековието. Само, че това са грешно дадени пари за нещо, което не сме употребили. Къде са ни правата на потребители - съществуват само на хартия. На кого да се оплача? Оптимист съм към Бога, но не и към човеците. Времената станаха такива, че и на нас се гледа като на дойна крава", гневи се отец Георги.

Той живее в Преображенския манастир от 1988 година.

"Не искам да се шуми около проблемите ни, монасите не трябва да сме в общественото полезрение с проблеми, но това положение е нетърпимо", казва игуменът.

С помощта на ел.техника Петко Ганчев игуменът ще пише жалба до Комисията за енергийно и водно регулиране.

От "Енерго-Про" заявиха, че ще направят проверка по случая.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?
Банкери предупредиха за лихвите по депозитите
Бойко Борисов: Всеки документ се пращаше на Лена да провери дали ...
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Димитър Главчев се отказва от 9 100 лв. заплата като външен минис...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).