Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Велик е нашият войник: 102-годишен герой от Втората световна война разказа спомени от фронта пред ученици
Автор: Екип Burgas24.bg 12:44 / 13.05.2023Коментари (0)643
102-годишният ветеран артилерист от Втората световна война - Марин Узунов, разказа любопитни моменти и спомени от фронта пред учениците и преподавателите от Основно училище "Гео Милев“ в Пловдив. Това стана в открит урок по гражданско образование, на който столетникът бе официален гост, и с който в училището отбеляза Деня на Европа и 78 години от края на Втората световна война.

Скъпият гост бе посрещнат с много овации, с погача и сол и под звуците на марша "Велик е нашият войник“.

Героят фронтовак демонстрира добра форма и бистър ум, а разказите му за спечелените битки учениците посрещаха с бурни аплодисменти.

Пред пълната зала с деца от всички класове, ветеранът се върна в спомени от тежките битки и трудния път, през който са минали българските войници по пътя към Германия.

Седмокласникът Румен Маджаров го попита дали нашите войници са изпитвали страх от ужаса на войната, след като са били в крехка възраст:

"Да, имаше много страшни моменти, в които виждаш как стрелят срещу теб, но тогава залягаш, изправяш се и отново тръгваш срещу врага“, не скри преживяванията си г-н Узунов.

Най-голямо впечатление на учениците направиха многобройните отличията за храброст, които бяха закичени върху гърдите на стария войн.

"Чест за нашето училище е да ни гостуват такива хора като Марин Узунов, които са жив учебник за поколенията днес. Те показват как се живее с достойнство, как се преминава през изпитанията и как се устоява на предизвикателствата на времето“, обясни директорът на училището Анелия Кирова - Честването го отложихме с два дни, защото г-н Узунов не беше свободен на 9-ти май, но много ни се искаше децата да видят истински герой, участник във войната, който да им разкаже за подвизите на Българската армия“, каза още Анелия Кирова.

Едва 22-годишен, Марин Узунов участва в боевете при обсадата на Марибор и стига до унгарския град Надканижа, където е громил германците като артилерист. Това става от септември 1944 до май 1945 година, когато ветеранът участва във Втората световна война като командир на взвод зенитна артилерия. Точно в Унгария, след години раздяла, Узунов се среща и със сестра си Генка, която е медицинска сестра на фронта. Вълнението бе огромно, разкрива ветеранът.

В края на открития урок, фронтовакът, който е капитан от запаса, получи специален подарък от колектива на училище "Гео Милев" Директорът Анелия Кирова лично прочете пред всички и благодарствено писмо, което връчи на ветерана.

"Вашият подвиг е безценен! Вашата смелост е пример за подражание. Приемете този знак на признателност лично към Вас и към тези, които в годините назад не се поколебаха да отидат на фронта в името на един нов свят. Благодарение на Вас – участниците във Втората световна война, България я има днес и е част от Европа“, се казва в писмото.

Пловдивският герой от Втората световна е награден с десетки отличия. До многото медали на ветерана обаче, учениците закачиха значката на училището – трикольор с надпис "Достойни сме, Родино!“

Марин Данчев Узунов е роден в Старосел, където завършва основното си образование. Като войник служи в противовъздушен полк в Казанлък. През 1944 и 1945 година участва във Втората световна война като командир на взвод зенитна артилерия в състава нa 23-ти Шипченски полк, на който е и председател на войнишки комитет.

Брат му Иван е бил партизанин и също е участник във войната.

След войната Марин завършва Висшата военна школа в Велико Търново за политически офицери. Служи като зам.-командир по политическата част в Пловдив, където стига до чин капитан.

След като се уволнява от армията, завършва строителен техникум и работи в Домостроителен комбинат, а по късно в отдел "Строителство и благоустройство“ към Община Пловдив, където отговаря за 14 села в яката на Родопите. Продължава работата си като ръководител на отдел "Жилищно строителство“ , където се пенсионира.

Днес се радва на три поколения след себе си - на две деца, трима внуци и правнуци.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: