Велизар Шаламанов: Важен интерес за руската политика на Балканите е слаба България

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
08:58 / 24.01.2022
858
Русия цели да постигне разноговорене и да открои, че има трудности в консолидиране на позицията на България. И по този начин да упражни политически натиск върху България. Важен интерес за руската политика на Балканите е слаба България. Така бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов коментира в "Денят започва" настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България.

"Москва преследва поне три цели. Международната общност настоява Москва да се изтегли от окупираните територии в Молдова, Грузия и Украйна и с тези ултиматуми се стреми да замаже този проблем и да създаде друг проблем, в който да има инициативата. На второ място целта е да създаде разединение в страните от Вашингтонския договор в ЕС и след дипломатическите стъпки е преценено, че най-уязвима е България. Особено поставена в пакет с Румъния, тъй като в Румъния има много сили на НАТО. България практически няма структури на Алианса поради нашата политика, но този ултиматум определено създава напрежение у нас“.

Според Шаламанов провокациите ще продължат и ще бъдат фокусирани върху страната ни, тъй като се е откроила като слаб елемент в Алианса.

"Всички действия от страна на НАТО са отговор на окупирането, свръхмилитаризацията на Крим и развръщане на нови системи, които целят възпиране на свободата на движение на военни подразделения на територията на страни от НАТО. Така че какво повече може да направи Русия ми е трудно да определя. Те имат доста голяма концентрация на въоръжени сили. По-нататъшна военна конфронтация няма да доведе до резултат. По-важно е това, което Съединените щати и НАТО ще отговорят на Русия с план за деескалация. И този план ще промени ситуацията“, обясни Шаламанов.

Рисковете за България от напрежението в Украйна, по думите му, са преди всичко икономически. Такова напрежение ще доведе до проблеми в икономическите операции в региона. Друг риск според него е, че не можем да разчитаме на руския военно-промишлен комплекс да поддържа бойната готовност и способностите на българската армия като част от НАТО.

Виж коментарите (0)

Още по темата (56):
25.02.2022 Христо Иванов: Настояваме за натовски контингент в България
19.02.2022 Петър Стоянов обезпокоен, заговори за туткане и тюхкане
17.02.2022 По тревога вдигнаха два изтребителя от "Граф Игнатиево" заради чужди самолети над Черно море
17.02.2022 САЩ ще премести войски от Германия в България
17.02.2022 Български и испански ВВС вече охраняват небето ни
15.02.2022 Ген. Шивиков: Учудващо е, че президентът и министърът на отбраната не знаят какво е батальонна бойна група
Още новини от Национални новини:
Простреляното в главата 2-годишно дете вече е извън реанимация
Икономист за Закона за хазарта: Случва се нещо много странно. Тов...
Туроператорите нямат право да не приемат рекламацията ни за некач...
Важни съвети за пътуващите по празниците
Слави Трифонов загуби дело за много пари
Проф. Рачев каза какво ще е времето по празниците


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).