Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Венцислав Венев по казуса с хижите: Няма самоуправство, защитавам интересите на БТС
Автор: ИА Фокус 12:03 / 27.04.2023Коментари (0)455
© Фокус
Изговориха се много лъжи по казуса с хижа "Христо Смирненски“ и БТС – по мой адрес, по адрес на БТС. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ Венцислав Венев – председател на Български туристически съюз.  

Той обясни, че недоумява защо случаят има толкова широк отзвук и негативна реакция от страна на обществото и част от членовете на УС на БТС. "Има решение на УС за хижа "Христо Смирненски“, има издадена заповед от изпълнителния секретар да се прекратят договори, които не се изпълняват, ако има такива. Ако няма такива, просто да се влезе в договорни отношения със стопаните и посредниците“, посочи Венцислав Венев.  

По думите му, стопаните на хижа "Христо Смирненски“ не желаят да имат отношения с БТС. "Надяваха се най-вероятно чрез Туристическо дружество "Юндола“ да стопанисват още две-три години обекта и по давност да си го придобият“, коментира Венев. 

Валентина Милева, председател на Туристическо дружество "Амбарица“ – Троян, заяви, че казусът с туристическия дом "Христо Габърски“ е подобен на този с хижа "Христо Смирненски“. Тя разказа в ефира на "Фокус“ , че на 15 март е получила уведомление за прекратяване на договора между БТС и дружеството от 2018 г. На 25 април е подписан нов договор с дружеството, който обаче не е минал през УС, нито през новия, нито през стария УС, подчерта Валентина Милева.  

По думите й, туристическият дом не е собственост на БТС, той е публична държавна собственост с акт на Министерски съвет от 2013 г.  

В отговор, Венцислав Венев заяви, че туристическият дом "Никола Габърски“ е с акт за държавна собственост, в който като стопанин и субект, който го управлява, е посочен БТС. "Целта на БТС е там да се извършва спортно-туристическа дейност. Откакто е подписан договор с туристическо дружество "Амбарица“, този дом не извършва спортно-туристическа дейност. Ние получаваме информация всяка година за дейността на всяко едно дружество, така че ние сме наясно каква спортно-туристическа дейност се извършва в дом "Никола Габърски“, обясни той.  

В момента туристическият дом се стопанисва лошо, според Венев. "По договор са длъжни да направят определени подобрения в дома "Никола Габърски“, затова ви е даден безвъзмездно“, подчерта той. 

Валентина Милева опонира, че в дома са направени редица подобрения и има съответната документация за това.  

Тя заяви, че към нея са предявени искания за плащане на данъци на пет обекта в община Троян, чийто реален собственик е БТС. Туристическият дом е един от тези обекти, сред тях са и хижа "Яворова лъка“ в Черни осъм и базата в Чифлик. 

Всички тези обекти не са собственост на БТС, заяви от своя страна Венцислав Венев. "Дружествата в Троян в момента са в тотален конфликт. Във връзка с това съм направил среща с кмета на Троян Донка Михайлова и сме се разбрали след 10 май да направим среща с туристическата общност на града, където да решим всички тези проблеми и да е ясно кое дружество какво стопанисва, каква дейност прави и какво ще бъде бъдещото развитие на туризма в Троян“, каза още председателят на БТС.  

Част от членовете на БТС излязоха с декларация с искане на оставката на Венцислав Венев. По този повод той каза: "Не се чувствам предаден. По-скоро ме учудва лековерното подвеждане на Управителния съвет и на цялото общество преди да има информация“, коментира председателят на БТС и допълни, че на заседанието на УС, което ще се проведе в утрешния ден, въпросът ще бъде изяснен.  

Според него инициатор на подписката е Румен Драганов, който е сред членовете на УС.  

В отговор, Румен Драганов, който е изпълнителен секретар на БТС, заяви пред "Фокус“, че имената в подписката с искане за оставка са на ръководители на туристически дружества, юристи. "Тя е на база на това, че е извършено едно грубо самоуправство и в двата обекта. И съжалявам, че г-н Венев не съзнава, че е извършил законово престъпление. Член 323 за самоуправните действия приравнява самоуправството към организирана престъпна група“, коментира той.  

Драганов също коментира казуса с туристическия дом "Никола Габърски“. По думите му, УС на БТС е бил заблуден, тъй като в решението за прекратяване на договора не е бил посочен туристическия дом, а парк "Капинчо“ и че става въпрос за друга постройка на БТС, която може да бъде възстановена – базата на ориентирането. "Решението е внесено, докладвано и прието от лице, което въобще не е член на БТС, а доведено от г-н Венев на същата тая среща. Всичко, което е направено, е направено без знанието на УС“, заяви изпълнителният секретар на БТС.  

БТС не се управлява от г-н Венев, а от УС, подчерта Румен Драганов. "Г-н Венев е пръв между равни и той няма никакви права, различни от това, което е записано в Устава. Тук е извършено самоуправство, и в единия, и в другия случай, и няма как ние да извършваме това самоуправство с основание решение на УС. Ако има някакъв акт, който трябва да бъде свързан с преминаване във владение на тези имоти на БТС, това не е г-н Венев и г-н Васил Николов да сменят бравата на вратата на когото и да било, което е закононарушение, а да се обърнат към съда тогава, когато имаме спор“, заяви още той.  

Венцислав Венев отговори, че така поднесената информация е манипулативна. И по двата казуса се е произнесъл УС на БТС. "Действията, извършени от служителите на БТС, са абсолютно правомерни и резултат от решенията на УС. Няма самоуправство“, категоричен бе той.  

Венев заяви, че за разлика от Румен Драганов, той защитава интересите на БТС, на българските туристи и обектите, които трябва да служат за планински туризъм. "Два пъти съм избиран с пълно мнозинство благодарение на моята идея БТС и всички планинари в България да имат един хубав продукт, който се казва планински туризъм. В момента БТС е готов и в кондиция да бъде национална представителна организация в областта на планинския туризъм в България“, заяви още председателят на БТС.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: