Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Версиите на прокуратурата за смъртта на пилота Валентин Терзиев и привлечения обвиняем по делото
Автор: Екип Burgas24.bg 09:33 / 08.11.2022Коментари (0)447
©
Както стана ясно още вчера, Военно-окръжна прокуратура-София привлече като обвиняем заместник-командира по летателната подготовка на авиобазата "Граф Игнатиево" заради инцидента от миналото лято, при който загина пилота Валентин Терзиев.

Обвинението идва година и половина, след като по време на учение изтребителят МиГ – 29 се разби в Черно море при учение.

Докладът на "Военна полиция" от юли 2021-ва година отхвърля версията, че проблем е бил отказът на системи от самолета. Отбелязано беше, че при срещата на самолета с водата, турбокомпресора се е въртял с високи обороти, което от своя страна предполагало, че двигателите са работили на повишени режими.

От "Военна полиция" отхвърлиха и втората версия, която е проверявана – разрушаване на изтребителя или поразяване на пилота при взрив на ракета. В доклада е посочено, че останките са открити групирани в радиус на около сто метра, на 70 метра дълбочина, под водната повърхност и то повече от седмица след катастрофата. Компактният вид на останките и фактът, че при аварийно-спасителните и издирвателни действия са се наблюдавали петна от керосин на повърхността на водата, показвало, че самолетът не се е запалил. И така се прави изводът, че самолетът се е разрушил вследствие на среща с голяма скорост с водната повърхност и тези разрушения са станали под водата.

Третата версия беше приета от прокуратурата като възможна. В предварителния доклад беше записано, че най-вероятно пилотът не е проконтролирал положението на самолета при маньовър, а запасът от височина е дала допълнителна увереност на пилота за излизане от тренираната атака. Пилотът не е възстановил правилната ориентация на положение в пространството и затова не е излязъл от аварийната ситуация.

Като съпътстващи причини са посочени и неправилната оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите, които са продължили насочването на пилота, въпреки високата скорост на мишената, както особеностите на нощните полети и неправилното разпределение на вниманието преди излизането от атаката.

Всички тези изводи бяха направени преди да бъде разчетена черната кутия на самолета. След като беше разчетена, военното ведомство каза, че данните потвърждават първоначалните заключения на "Военна полиция".

Сега Темида казва, че досъдебното производство е образувано заради "немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност". Прокуратурата посочва, че поради високата скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, отговарящият не забранил на пилота да проведе стрелбата с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта му. Защото след стрелба от височина малко над 1000 метра, Валентин Терзиев не е разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атаката, след което самолетът се е сблъскал с водната повърхност.

"Прокуратурата много се забави с повдигането на обвинението", посочи Съби Събев, дълги години служил във ВВС.  Първите Ф-16 се чакат през 2025-та година. На МиГ- овете пилотите ще летят поне до края на 2023-та година,заради войната в Украйна, която направи невъзможно ремонтирането и поддържането им в Беларус или Русия.

Коментар на жената до загиналия пилот Валентин Терзиев за повдигнатото обвинение няма. Но по част от коментарите й в социалните мрежи става ясно, че продължава да се вълнува за състоянието на бойната авиация.

"България е богата държава с мъдри управляващи", е очевидно ироничния й коментар към скорошната информация, че Румъния ще купи 32 употребявани F-16 за 388 млн. евро от Норвегия.

"Крайно време беше!...и без това по-добре в пенсия, отколкото затвор", пък беше коментарът й на притесненията на командира на "Граф Игнатиево".

В скорошно интервю бриг.-ген. Николай Русев заподозря "чистка в авиацията" за всички, които са обслужвали руската техника, за да бъдат освободени и да останат тези, които ще експлоатират Ф-16.

Жената до загиналия пилот подполковник Валентин Терзиев заведе дело срещу Министерството на отбраната за неизплатени близо 70 хиляди лева заради 3 хиляди часа извънредни дежурства. Това стана през сина на Валентин Терзиев, който е пряк наследник.

Това дело още продължава, казаха от Министерството на отбраната за "Хоризонт". И допълниха, че всички останали обезщетения и застраховки към момента са били изплатени на сина и на майката на подполковник Валентин Терзиев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
България в еврозоната
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: