Ветрогенераторите в морето ще дадат работа на хиляди българи

Автор: Вилислава Ветренска
Коментари (5)
10:24 / 02.02.2024
1407
Един вятърен парк от 1 гигават, което е нормален размер за офшорна вятърна централа, би създал 27 000 нови работни места. Голяма част от тях ще бъдат концентрирани в Североизточна България, в областта на Варна – район, който по принцип има нужда от инжекция за по-бързо икономическо развитие. Това каза пред "Фокус" енергийният експерт Мартин Владимиров относно законопроекта за ВЕИ в Черно Море.

"Особено силно позитивно ще бъдат засегнати корабостроителниците, пристанищата, фирмите, които обслужват парка, който се създава. Това са включително доставчици на кабели, на ремонтни компании. Дори туристическият бранш ще спечели значително от подобен проект, защото в развитието страни, които от години вече имат офшорни вятърни паркове, се създават бизнеси, които маркетират разходки до самите централи, посещения, дори се изграждат ресторанти на върха на някои от перките. Изобщо, това е туристическа атракция за районите, в които се развиват такива проекти. Причината е, че те са едни гигантски съоръжения, по 150 метра високи, които наистина примерно от високо изглеждат наистина впечатляващо, като научна фантастика малко. И разбира се, това се смята за сериозна туристическа атракция. В Дания особено е развит този пранж. Но пак казвам, ще има и положителен ефект и за рибарите", допълни той.

"Не забравяйте, че в много от държавите, в които се развива офшорна вятърна енергия, инвеститорите, които започват проекта, създават специален фонд, компенсаторен, който цели да компенсира рибарите за периода на самото строителство. Значи за тези 36 месеца, през които се поставят постаментите, закачат се ветрените генератори, наистина ще има доста големи ограничения в зоната, където се строи. Но става въпрос за период от до половин година и за тази половин година практиката във всички държави е, че инвеститорите създават фонд, който изплащат на рибарите, за да могат да ги компресират за това, че няма да могат да работят няколко месеца. Но да се казва, че няма да има изобщо риболов или че ще умре цялата риба, е наистина несериозно. Аз само да кажа нещо много важно по тази тема, понеже една от дезинформациите, които се чуват, са и в становищата, които са депозирани към Народното събрание, е, че поставянето на постаментите генерира огромни вибрации, които плашат рибата, и тя се разбяга. Действително строителството предизвиква подобни вибрационни вълни и те имат негативен ефект в процеса на строителство, но именно затова на много места има специални технологии, с които постаментите се обличат с едни възглавници – въздушни "пердета“ ги наричат, не знам как да го преведа по-добре на български, които изолират шума и вибрациите от самата строителна дейност. И научни изследвания показват, че всъщност намаляването на популацията по време на строителството се ограничава драстично. И вече след пускането на ветрените паркове рибите се връщат в пълния си обем на местата, където са били поставени перките. Така че не трябва да се създава излишна паника", категоричен бе енергийният експерт.

Виж коментарите (5)

Още по темата (33):
21.05.2024 Прогноза за скок на тока с около 5%
20.05.2024 "Зелената сделка" и негативните последици върху нас, автомобилите, които караме и данъците, които плащаме
29.04.2024 160 работници остават без работа
12.04.2024 Икономист: България остана единствената страна без закон за офшорния вятър
12.04.2024 Обявиха мегапроект, свързан с изграждането на фотоволтаици в България
26.03.2024 Местният парламент на Бургас каза "Не" на перките в морето
Още новини от Национални новини:
Догодина пътуваме от и до морето с частни влакове на българска ко...
70% от анкетираните родители на деца с аутизъм са ставали обект н...
България и САЩ започват автоматичен обмен на данъчна информация
Пеевски защити българското духовенство, обвини Русия в опит за на...
Сериозни разлики в температурите през юни
КЗП: Бъдете особено отговорни при покупката на детски стоки!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).