Везиева определя предложения бюджет като гурме обяд

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
14:24 / 25.04.2023
610
"Бих нарекла предложния вариант за бюджет за тази година гурме обяд", каза Даниела Везиева, министър на икономиката във второто служебно правителство на Стефан Янев и заместник-министър при второто правителство на Бойко Борисов, в интервю за аудиокаста на "Фокус" "Това е България“.

Според нея това, което наблюдаваме в последните три години е отражение върху сегашния бюджет, а именно прерастването на пандемичната криза в енергийна, в ресурсна и в капиталово ресурсна. Везиева обясни още, че всички държави от Европейския съюз и света като цяло са понесли трудно пандемията, което е показало, че страните са безкрайно зависими една от друга.

"Тази глобализация разпредели производството", каза Везиева и даде пример с производството на един лаптоп, за което са необходими няколко държави, които да изработят съответните части.

"Пандемията наложи мораториум върху това и естествено икономиката тръгна в съвсем друго русло. Не бива да забравяме, че по време на пандемията ресурсният капитал беше почти обезкървен, от една страна заради жертвите, които се постигнаха като големи числа по време на пандемията, от друга страна заради намаляването на производството и безработицата, която се увеличи", обясни бившият министър на икономиката.

"Процесите, които се стекоха в последните три години дадоха своето отражение върху бюджетите на самите държави", категорична бе тя и допълни, че ние от 2020 година вървим в посока по-скоро на служебни кабинети отколкото на редовни и това ни пречи изключително много, защото нямаме дългосрочна стратегия за развитие, нямаме дългосрочни политики, които да намерят своето отражение в финансовия план.

"Бюджетът е един финансов план, който на практика изпълнява политиката, която редовният кабинет задава. Служебният кабинет няма как да направи такива политики, и ние в момента работим с рамката зададена от редовния кабинет 2022 година", разясни Даниела Везиева

Цоня СЪБЧЕВА

Виж коментарите (0)

Още по темата (734):
10.04.2024 Средната заплата в Бургас в края на 2023-та е достигнала 1 681 лева
25.03.2024 Над 4700 българи прибегнаха до тази стъпка през миналата година
22.03.2024 Разходите на НОИ за изплащане на болнични чувствително са се повишили
22.02.2024 БВП е на най-високото си ниво в историята ni
05.01.2024 Ползваме по-малко болничен
02.01.2024 Важно за бъдещите пенсионери
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).