Вицепрезидентът: Българската археология се нуждае от по-голяма подкрепа

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
19:23 / 30.01.2024
374
Българската археология се нуждае от много по-голямо внимание и подкрепа от държавата. Надявам се да са останали в миналото времената, когато се обявяваха нулеви години за българската археология. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването в Националния исторически музей на изложбата "Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2023“. Йотова благодари на Министерството на културата за отделените за тази година допълнителни средства за проекти, съобщиха от прессекретариата.

"С всяка ваша находка, която разкрива пласт след пласт историята на нашите земи, вие ни казвате: Гордейте се, че сте българи. Това самочувствие е изключително важно в трудни периоди. Бъдещето е в истинското родолюбие, а то идва след познанието, което ни давате вие“, обърна се вицепрезидентът към археолозите.

"Всички нас тук, в Националния исторически музей, ни обединява разбирането за история, защо трябва да я знаем и да я разбираме. Обединява ни съзнанието, че летоброенето не започва от нас“, изтъкна в приветствието си Йотова. Тя определи археолозите като съвременните просветители. "Вие днес сте сред важните хора на фона на мнозина, които искат да си припишат голяма значимост. Вие сте и българските обединители – обединява ни вашата дейност, която създава образа на България, с който се гордеем по цял свят“, посочи вицепрезидентът и изтъкна високия професионализъм на българските археолози, оценен на международно ниво.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Екатерина Захариева: Нуждаем се от стабилно правителство с минист...
Какви са цените на основни хранителни стоки?
Митрополит Антоний: Епархията на Николай Пловдивски, въпреки Роле...
Брутално убийство в Силистра 
Над 3000 литра контрабанден зехтин задържаха митничари
Д-р Илиев за новия вариант на COVID-19: Не е лек, но не е по-опас...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).