Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Видове акумулатори - ръководство за авто-ентусиасти
Автор: Екип Burgas24.bg 12:43 / 29.02.2024Коментари (0)1107
©
В света на автомобилите, изборът на правилния акумулатор е от съществено значение за гарантиране на надеждна и ефективна работа на вашето превозно средство. Акумулаторът е сърцето на автомобила, което поддържа електрическата система жива, дори когато двигателят не работи.

Оловно-киселинните акумулатори (SLA)

Оловно-киселинните акумулатори, известни още като SLA (Sealed Lead Acid) акумулатори, представляват една от най-старите форми на батерии, но все още са широко разпространени и предпочитани заради своите надеждност и икономическа ефективност. Те притежават основна роля в автомобилната индустрия, осигурявайки стартирането на двигателя, осветлението и електрическото захранване на различни компоненти.

Оловно-киселинните акумулатори се състоят от оловни плочи, потопени в електролит, съставен от разредена сярна киселина. Те работят на принципа на обратимия химически процес, при който зареждането и разреждането водят до химически промени в оловните плочи, което позволява съхраняването и освобождаването на електрическа енергия.

- Предимства

SLA акумулаторите обикновено са по-евтини в сравнение с други видове, което ги прави достъпен избор за много потребители. Предлагат стабилно захранване и дълъг живот при правилна поддръжка, което ги прави надежден избор за автомобили. Въпреки, че съвременните модели са затворен тип и не изискват редовна поддръжка, те все още се характеризират с относително лесно обслужване в сравнение с други типове акумулатори.

- Недостатъци

Те са сравнително тежки и големи, което може да бъде ограничение в някои приложения. Притежават по-висок процент саморазряд при съхранение в сравнение с други типове. Ефективността им може да намалее при много ниски или високи температури.

Гел акумулаторите (GEL)

Гел акумулаторите представляват модерна версия на оловно-киселинните акумулатори, където електролитът е заменен с гел, който съдържа сярна киселина, сгъстена до гелообразно състояние. Тази технология предлага подобрения в производителността и безопасността при експлоатация.

Гелообразният електролит осигурява по-стабилно средство за химическата реакция, което намалява риска от изтичане и позволява на акумулатора да работи в по-широк диапазон от позиции без риск от протичане.

- Предимства

Рискът от изтичане на киселина е сведен до минимум, което прави гел акумулаторите по-безопасни за употреба в затворени пространства. Те обикновено имат по-дълъг експлоатационен живот при редовно зареждане и разреждане. Не изискват добавяне на вода и са практически без поддръжка. По-ефективно се справят с екстремни температурни условия в сравнение с традиционните оловно-киселинни акумулатори.

- Недостатъци

Гел акумулаторите са по-скъпи в началната си покупка спрямо оловно-киселинните акумулатори. Неправилното зареждане може да му навреди и да намали неговия живот.

Акумулатори с абсорбиран стъклен филц (AGM)

Представляват еволюция в технологията на оловно-киселинните акумулатори. Разработени са за да предложат подобрена производителност и надеждност. При тях електролитът е абсорбиран в стъклен филц, което ги прави по-устойчиви на изтичане и вибрации.

Те използват тънки стъклени матове, които абсорбират електролита между оловните плочи. Това конструктивно решение позволява електролита равномерно да се разпредели по цялата повърхност на плочите, което увеличава ефективността на химическите реакции в акумулатора.

- Предимства

Благодарение на конструкцията си, AGM акумулаторите са изключително устойчиви на вибрации, което ги прави идеален избор за превозни средства, изложени на интензивно движение. Те имат много нисък процент на саморазряд, което ги прави подходящи за сезонно ползване. Могат да бъдат заредени по-бързо от традиционните оловно-киселинни и гел акумулатори. Подходящи за приложения, където зареждането и разреждането е често срещано.

- Недостатъци

AGM акумулаторите обикновено са по-скъпи от традиционните оловно-киселинни и гел акумулатори. Въпреки че могат да бъдат зареждани бързо, те също така са чувствителни към презареждане, което може да намали техния живот.

В търсенето на оптималното решение за вашето превозно средство, не пропускайте да разгледате промоционалните цени на акумулатори. Това е идеалната възможност да инвестирате в качество и надеждност, осигурявайки, че вашето возило ще бъде оборудвано с най-доброто на пазара на изключително конкурентни цени. Независимо от вашите изисквания, ние предлагаме широк спектър от акомулатори, адаптирани към различни модели и марки автомобили, гарантирайки, че ще намерите идеалното решение за вашите нужди.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Академичната общност излиза на протест
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евроизбори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: