Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вирусолог: Мерките са игра на криеница с вируса
Автор: Екип Burgas24.bg 10:30 / 20.10.2021Коментари (0)895
©
От полунощ тази вечер "зеленият сертификат" у нас става задължителен за всички обществени места на закрито. Ще се допускат само ваксинирани, преболедували или хора с отрицателен тест. Изключение са хранителните магазини, аптеките и банките.

"Ще видим доколко ще потръгне осъществяването на мерките и дали ще успеят да пречупят гръбнака на тази вълна. Броят на случаите ежедневно никак не е малко, както и броят на хората, които губят живота си. Това са любими хора на някого. Няма как да останем безучастни. Ако не вземем мерки, това ще застраши много сериозно здравната система", коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в "България сутрин". 

По думите ѝ много отдавна се обсъжда, че Делта вариантът ще доведе до сериозна вълна, но ние все сме неподготвени и винаги има недоволни от мерките.

"Времето много сериозно ни притиска. Трябва поне една седмица да видим колко ще проработят мерките. Очевидно имаме проблем с комуникацията на събитията от самото начало на епидемията. Така и не постигнахме по-голямо обществено доверие във ваксините, което започва да си казва думата", посочи вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

Имунитетът на преболедувалите зависи от тежестта на клиничната картина и продължителността на заболяването, стана ясно още от думите ѝ. Този имунитет обаче нямало как да бъде унифициран към всички. 

"Бяха направени много сериозни клинични проучвания, преди да бъдат разрешени ваксините. Наблюденията върху ваксинираните продължават. Хората, които са боледували в естествени условия, те са били при доста нестандартизирани условия. Има много фактори, които са оказали влияние върху имунния им отговор", обясни проф. Александрова.

"Много е важно да осъзнаем, че всички сме в обща беда и трябва да проявим максимална съпричастност и разбиране. Хората, които са боледували и след това са се ваксинирали, правят още по-добър имунен отговор. Има хора, които боледуват много леко и поради това, че човек не осъзнава, че пренася много опасен за друг човек вирус, той не си стои вкъщи", каза още  вирусологът.

Според нея трябва да продължим да спазваме всички останали мерки и да съхраним здравия разум. Тя смята, че вирусът ще остане и ще продължим да се срещаме с него. Стимулирането с томбола за ваксинираните обаче ѝ звучи несериозно. 

"С хората трябва да се разговаря, трябва да успеем да намерим общ език. Докато вирусът продължава да циркулира, винаги има риск да възникнат нови мутации. Той ще се среща все повече с другите си събратя. Всички вируси, които бяха потиснати, сега търсят начин да вземат своето", посочи проф. Александрова.

Вирусологът е на мнение, че би било много тъжно, ако се окаже, че у нас работи само пълният локдаун. Тя се надява хората да подходят отговорно и да спазват мерките. 

"За някои страни пандемията приключи - Дания, Норвегия и още няколко страни излязоха от този филм. Най-тъжният вариант ще бъде едно огнище, което ще припламва и угасва. Мерките са игра на криеница с вируса. Единственият начин да решим генерално проблема е придобиване на имунитет. За мен категорично отговорът е чрез ваксина, рисковете от боледуването са непредсказуеми", настоя гостът в студиото.



Още по темата: общо новини по темата: 14361
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2394 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: