Вирусолог: От 12 февруари ще бъде истинският пик на грипната епидемия

Автор: Ваня Кузманова
Коментари (0)
20:28 / 04.02.2024
643
"От 12 февруари нататък ще бъде истинският пик на грипната епидемия у нас. Съдя по това, че има известна постепенност и последователност в повишаването на заболеваемостта по области", каза за "Фокус" вирусологът проф. Радка Аргирова. 

По думите ѝ по-строгите мерки ще дадат резултат. "Те са единствените, които могат да бъдат предприети. Това са така наречените "нефармакологични мерки" за предпазване от въздушно-капкови инфекции - чрез лицеви маски, по-често измиване на ръцете, проветряване. Неща, които не са свързани с взимане на лекарства", каза още вирусологът. 

"При децата и при възрастните може да се каже, че симптомите са общи, разбира се, ще подчертаем и някои различия. Обикновено се започва с втрисане, температура, често има суха кашлица. Температурата бързо се повишава. Общо неразположение, от което най-честият симптом е отпадналост и умора, силни, тежки, понякога доста добре изразени. При децата обаче, към това може да се добави гадене, повръщане или стомашно-чревно разстройство. И това е характерно въобще за децата при инфекции. Другото, което е съществено, това са болките и чувството на мускулна слабост в ставите и мускулите. И всичко това говори за симптоматиката на грип", посочи проф. Аргирова.

Тя е на мнение, че още области ще обявят грипна епидемия. "Пикът на грипната епидемия ще определи и какво ще бъде наличието на вируса, който ни е нападнал тази година, защото обикновено пикът настъпва с наличието на грип тип А, след това ще се появи и тип Б. И там ще има заболели, но техният брой постепенно ще започне да намалява. На нас ни е известно, че появи ли се грип Б в края на епидемията, тоест след грип А, това обикновено бележи края на епидемията", допълни вирусологът.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14365):
09.05.2024 Flirt е новият вариант на COVID-19
09.05.2024 Деца събират пари за съученичка, загубила родителите си в пандемията от COVID-19
08.05.2024 Изтеглят COVID ваксината на "Астра Зенека" в световен мащаб, причината е интересна
07.05.2024 Два нови щама на COVID-19, може да се усъмните за тях заради 10 грипоподобни симптома
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
Още новини от Национални новини:
Важно! На 14 май тези ученици няма да учат
Ето какво се случва в "Лукойл" ЕООД и "Нефтохим Бургас"!
Той е роден на днешния ден, умира едва на 28, но оставя ярка след...
На ГКПП "Малко Търново" изглежда толкова сиво и грозно, сякаш вли...
Калин Стоянов: "Наше" могат да нарекат МВР не отделни партии, още...
Добра новина: Изписаха простреляното 2-годишното дете


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).