Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Висока опасност от пожари! Ето как да ги избегнем
Автор: Екип Burgas24.bg 09:32 / 05.08.2021Коментари (0)1845
©
Високите дневни температури и продължителното засушаване в съчетание с небрежното човешко поведение рязко увеличават вероятността от възникване на запалвания с последващи пожари в тревните площи, напомнят от пресслужбата на МВР-Шумен. Всяка употреба на огън на открито би могла да причини пожар и сериозни щети. Бъдете внимателни! Напомняме, че следствие високите температури и сушата, обстановката е силно пожароопасна.

Практиката показва, че стопаните на дворове, градини и селскостопански имоти прибягват към огъня като средство за почистване на сухата растителност, без да си дават сметка, че тя е основен път за разпространение на пламъците. Ако дълго време не сте посещавали имотите си и около тях има сухи треви, не се опитвайте да ги почистите, като ги палите. Ситуацията може да излезе извън контрола ви за секунди. Наличието на вятър създава допълнителен риск. При най- малкото съмнение за възникнал инцидент първо сигнализирайте на тел 112.

Извън населените места най-често запалванията се предизвикват от хвърлена неизгасена цигара или клечка кибрит или от палене на огън на пожароопасни места.

Призоваваме към бдителност при боравенето с огън на открито и напомняме че запалванията в близост до сухи треви, горски и житни масиви или вътре в тях е строго забранено! Опитайте се да ограничите разрастването на пожара, само ако това не застрашава вашия живот!

Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен напомня:

• Всеки гражданин носи лична отговорност при използването на открит огън и спазване на правилата за пожарна безопасност.

• Съществува абсолютна законова забрана за изгаряне на стърнища и растителни остатъци в земеделските земи.

• За палежи и предизвикване на пожари по Закона за МВР се налагат административни наказания и глоби в размер от 200 до 2000 лв, предвидена е и наказателна отговорност - лишаване от свобода.

Основни правила за недопускане на пожари през пожароопасния сезон:

Не палете огън на открито във ветровито време, тъй като има голяма вероятност за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи от огъня.

Никога не оставайте открития огън без наблюдение!

 В дворовете палете огън само в обезопасено огнище и с предварително подготвени подръчни уреди за пожарогасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.).

Не палете огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата.

Не палете огън в междублоковите пространства, в близост до паркирани автомобили, както и в близост до бензиностанции и газостанции, складове за леснозапалими и горими течности.

Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.

Съвети за опазване на реколтата от пожари по време на жътвената кампания:

За да бъде гарантирано прибирането и съхранението на селскостопанската продукция е необходимо отговорното отношение на всички участници в кампанията – собственици на земи, председатели на земеделски кооперации, ръководители на фирми, горски работници и всички други граждани, развиващи дейност или пребиваващи в земеделските имоти.

За опазването на посевите, както и на частни имоти в близост до тях е задължително разораването на бразди с широчина от 2 до 4 метра, които да спрат евентуален огън.

Не се допуска паркиране и ремонтиране на земеделска и транспортна техника в близост до узрели житни масиви.

 За работа в узрели зърнени масиви се допуска само изправна земеделска техника, транспортна и друга техника, оборудвана с пожарогасители и монтирани искрогасители на изпускателните тръби.

При забелязване на признаци на пожар в гората, полето или в населено място търсете най-бързата възможност за подаване на съобщение на тел. 112.



Още по темата: общо новини по темата: 55
19.10.2021 »
27.09.2021 »
26.09.2021 »
23.09.2021 »
15.09.2021 »
14.09.2021 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: