Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Витанов: Със сигурност ще има нова политическа партия в ляво, ако Нинова продължава да вилнее така
Автор: Цвети Тончева 17:12 / 01.03.2024Коментари (0)1193
© Фокус
Политическите партии си дават сметка, че хората, които изпращат в ЕП са важни. Те не могат да бъдат случайни, те трябва да участват пълноценно в законодателния процес, защото законите после се отразяват върху битуването на собствените ни граждани. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" евродепутатът Петър Витанов, ръководител на делегацията на българските социалисти.

"Тъжно ми е за българската левица, защото тя няма да бъде така добре представена, както в настоящия мандат. Не виждам как в тази ситуация може да имаме повече от 1 мандат, говоря за БСП.  Опитваме се да създадем друга перспектива, така че левите хора да намерят своето призвание от една страна, а и своето представителство от друг. Но не мисля за следващия парламент като непосредствената ни цел. Смятам, че всички, или поне тези, които познавам, близките ми хора, които се занимават с политика, го правят преимуществено само с една-единствена цел. Тя не е личното облагодетелстване, не са личните постове, а стремежът, понеже моите познати са леви, ще ме извините, но ще кажа за тях, стремежът е да имаме едно по-справедливо общество, в което нашите родители водят достоен начин на живот, по-солидарно, с истински ценности, в които хората освен за себе си мислят и за останалите. И най-важното, живеят по-качествен начин на живот, живеят по-добре. Всички тези ценности, според мен са много по-големи и са много отвъд избори за Европейски парламент. Но ако трябва да обобщя с две думи, имам предложения, не знам дали ще се възползвам от някои от тях, твърде е рано. Но си мисля, че няма как да няма алтернатива и на днешното ръководство на БСП от една страна, но и на днешното управление от друга", посочи Витанов.

 

Той е категоричен, че в лявото пространство няма да има вакуум. По думите му, според социологически проучвания една четвърт от българите се възприемат като леви. А има една огромна група от хора, които не се възприемат като леви, но са леви.

"Просто през годините лявото е сатанизирано и е сведено до лозунги тип “комунист - червен боклук и сатрап, и убиец". Аз знаете ли, обикалям много, особено в последно време, ходя по училища, изнасям лекции в училища, сред студенти. Мнозинството от големите ученици вече осъзнати, формирани като личности са леви, но няма да ви кажат, че са леви. Няма да се асоциират с БСП със сигурност, но и трудно дефинират себе си като леви. Но те са си такива, те са изключително сетивни към социалната справедливост, въобще към равенството, към възможностите, към равните възможности и равният старт, които всеки един ученик трябва да има. Така че, според мен, няма как тези осъзнати или неосъзнати леви хора да не намерят своето представителство", добави евродепутатът.

 

Според него, много често дневният ред на политиците е различен от дневния ред на хората, на обществото и много често тази връзка се къса. Но все пак една част от политиците си дават сметка каква ерозия на доверието има в цялата политическа система, включително и в тях самите. И това е процес и тенденция, която се задълбочава, особено след последните парламентарни избори. Тогава едни хора, и други, които ги плюеха, разчитайки на гласове, се събраха заедно. Това беше арогантно, безпардонно, безцеремонно лъгане.

"Със сигурност ерозията в политическите партии, традиционните и управляващите, е много голяма. Аз съм човек от ляво и си гледам своето политическо пространство. При всички положения ще има политическа партия в ляво, която ще бъде много по-атрактивна и много по-харесвана от БСП, ако този кръжок на Нинова продължава да вилнее и да доликвидира и малкото остатъци от организиран партиен живот. Така че в ляво то е неминуемо. Но мисля, че и в дясно. Виждате това, което се случи с политическата партия ПП-ДБ.Тази конструкция, тъй като те не са една политическа партия, също води до много голям отлив на доверие, те са в един по-центристки спектър, включително и в дясно, което ме навежда на два извода. От една страна, че не винаги новото е хубаво, това, че имаш котка в чувал не винаги е положително. И вторият извод е знаейки, че вакуум няма в политиката, най-вероятно и там ще се появи нещо ново и различно", каза още Петър Витанов.



Още по темата: общо новини по темата: 5
07.04.2024 »
06.04.2024 »
06.04.2024 »
30.03.2024 »
27.03.2024 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Лято 2024
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: