Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Витанов с култов коментар за глупака на позиция и акъла в главата
Автор: Екип Burgas24.bg 14:10 / 17.11.2021Коментари (3)1219
©
Математикът проф. Николай Витанов направи оценка на обстановката с коронавируса:

"Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 17 ноември 2021 г. Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.

Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.

Преди да почна с новините за днес, нека да отбележа нещо. Вчера казах 3 сценария за развитие на ситуацията оттук до Коледа. Случи се, какво се случваше и досега. Медиите веднага се хванаха за оптимистичния сценарий и игнорираха другите два. Диванните ревачи си реват, каквото и да казва Витанов. Това е толкова устойчива връзка, че е време да я въздигна в ранг на закон.

Закон на Витанов за диванния ревач:

Няма значение какви новини съобщавате на диванните хейтъри - добри или лоши. Те ще продължават да реват слещу вас, защото за тях е важен ревът, а не информацията, която получават.

Нека да напиша тук какви са сценариите, защото гледам, почнаха да се въртят и други сценарии из пресата и въпрос на време е да ги припишат на мен с цел да тръгнат да ме громят и да оревават Вселената.

И тъй трите сценария на Витанов

1. Сценарий 1: Наричам го "Ако имаме акъл в главата" или оптимистичен сценарий

Тук броят на новите случаи пада под 2000 на ден, а броят на смъртните случаи пада под 100 на ден.

2. Сценарий 2: Наричам го ТИБЕТ заради височината на тибетското плато. При тоя сценарий си стоим на плато над 2000 нови случая на ден (съботите и неделите не ги броим.)

3. Сценарий 3: Наричам го "Ако нямаме акъл в главата". При този сценарий след текущия спад отново тръгваме нагоре. Възможни причини: отпускане вследствие текущото позитивно развитие, завръщане на гастарбайтерите за празниците през декември и януари (известно още като дълъг пас в предаването на заразата), тръгване на ученици и студенти на училище, липса на тотален локдаун и т. н.

Това са сценариите на Витанов. Всеки си има име, та да ги отличавате от това, което ви говорят другите.

Кой от тези сценарии ще се реализира по Коледа? Вчера го казах, пиша го и с големи букви сега: Ще се види в началото на декември.

Кой от тези сценарии е устойчив сега? Засега устойчив е оптимистичният сценарий. Може ли да стане неустойчив тоя сценарий и да не е той сценарият за декември? Може, може. Как? Всички зависи от това, какво има в главите ни. Ако ни се ходи в ТИБЕТ или АКО НЯМАМЕ АКЪЛ В ГЛАВАТА, оптимистичният сценарий може да стане неустойчив.

Надявам се сега да е ясно. 20 месеца (то като че станаха 21 вече или скоро ще станат) обяснявам на диванните ревачи, че в основата на методологията на Витанов стои системата от сценариите и оценката на тяхната устойчивост. 20 месеца - рев насреща. Стадо овце да беше, щеше и то да разбере. Но тия не разбират. Значи има нещо, което им пречи. Какво е то - виж закота на Витанов по-горе. Важното е да се реве. И те реват и вият. Ами да реват и вият, тяхно право си е.

След като изяснихме сценариите, следват новините. Днес базовото репродуктивно число е 0.958. Почти колкото вчера. Това ще рече, че обхватът на заразата се свива бавно. Здравната система полека се разтоварва, въпреки, че е технически претоварена, както е и претоварена от страна на човешкия фактор. Хубавата новина за хората на първа линия е, че се очаква това разтоварване да продължи, а през следващата седмица и да се ускори.

На тоя фон да се налага тотален локдаун е малко като след дъжд качулка. За да се мисли за такова нещо, трябва да сме в сценария ТИБЕТ от много време или да сме влезли в сценария АКО НЯМАМЕ АКЪЛ. Но засега сме в оптимистичния сценарий и законите на политическата логика казват - тотален локдаун - ЙОК.

Какво е положението със смъртността съгласно официалните данни.

Статистика за смъртността (данни от сайта https://coronavirus.bg/)

Починали в края на октомври - 23 999

Починали за ноември 20201 - 26 676

Починали ноември 2021 - 2677 – (за 16 дни)

Починали за ноември 2020 - 2560

Смъртност досега за ноември 2021 в сравнение с ноември 2020: 104%,

а до края на месеца има още доста време. Откъдето следва простичкият извод, че приказките за успешно управление на ковид-кризата са силно преувеличени.

Нека да ви напомня и днес закона на Витанов в чест на Еразъм Ротердамски

Закон на Витанов за поставения на позиция глупак:

Глупакът, поставен на позиция, си остава глупак.

За да действа тоя закон, ни трябват 3 неща: глупак, позиция и най-важното - поставяне на глупака на позицията.

Следствие: каквато и позиция да имаш, внимавай кого поставяш на нея. Защото ако е глупак, ще използва позицията си да върши още по-големи глупости.

Това беше, да ви развеселя преди картите. Ето ги и тях. Веднага да кажа. Тези карти са консервативни. Очакваните промени в тях са по-бавни от тези в живота. Такава е методологията.

Виждате, че новините са добри. На картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването има доста области, които не са ниво 4. Цели 12 области не са на ниво 4. Обстановката в Източна България се подобрява. Западна България ще трябва да почака. Виждаме, че нещата не са хомогенни. Оттук, трудно ще се наложи тотален локдаун, не и до края на изборите - нали така ви говори и пише Витанов от 2 месеца. А изборите още не са свършили.

Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост не е толкова оптимистична, но и тук имаме разведряване. Броят нови случаи на 100 000 население се очаква да продължи да спада.

Картата на риска съгласно нашата методология ни казва обаче: Всичко това добре и до края на месеца се очаква да се разведрява ситуацията, особено със смъртността, но внимавайте. Всичко е виолетово, значи рисковете са си тук.

Между другото, има вече една област, която се гласи да излезе от виолетовата зона. Утре с голяма вероятност ще я видите коя е. Да познавате коя е, може и от днес.

И пак да пиша.

Тъй, че правете, каквото има да правите, но се пазете.

Стойте на достатъчна дистанция от другите и не се заседявайте много на места, където има много хора. Минимизирайте възможността някой да ви зарази - стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира (ама не е задължително). Накрая да завършим весело. Предложих трите алтернативи за дистанция: едно прасе, една овца и три шарана не случайно. Исках да видя как ще реагират ревачите диванни мои. Това с прасето не им хареса. Да не говорим за овцата. Най им хареса това със шараните. И щом им хареса, да го въздигнем в ранг на официален съвет. Взимате значи, три шарана по половин метър. Нареждате ги един до друг и получавате впечатление какво е това дистанция от метър и половина. Дръжте тази дистанция и си живейте живота.

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля".



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тоя "професор"докога ще ни го натрапвате. Аз без да съм математик ще ви кажа,че докато вируса не премини през всички, няма да отмине, ама на Витанчето му хареса да се показва по телевизии и медийте и да плаши хората, гомяма звезда стана. Смешник.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: