Вижте българските машини за електронно гласуване!

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
18:25 / 13.02.2019
1541
В парламентарната комисия по правни въпроси бе направена Демонстрация на български машини за гласуване от Консорциум "Математици, Информатици и Роботици без граници" - Български машини за гласуване и партньори (МИРБГ-БМГ).

Българският изобретател инженер Александър Чобанов и негови колеги изучили целия световен опит в областта на машинното гласуване и в рамките на 2 години са разработили 3 модела устройства. Според инженера всички други машини имат един общ недостатък - имат непрекъсната връзка с външния свят и така дават шанс на хакери да ги "пробият".

По думите му представената машина отговаря на всички изисквания на избирателния закон и решава проблема с невалидните бюлетини и купен вот. 30 секунди са достатъчни, за да се гласува с нея. 

Българските устройства изискват удостоверяване с карта, която се дава от председателя на секционната комисия. На чувствителен на допир екран избирателят посочва, за кого иска да гласува и получава разпечатана бюлетина, която след това се пуска в урна. В края на деня с друга карта председателят разпечатва протокола от машината, отключва флаш паметта на устройството и двете отиват в районната избирателна комисия. Машината има и акумулатор, който позволява 16 часа автономия.

За 360 дни можем да произведем нужните машини за гласуване на изборите за евродепутати, каза инж. Александър Чобанов и обяви, че тяхната разработка е с цена 1900 евро.

За момента намеренията на управляващите са машини за гласуване да има в над 1000 секции с над 300 избиратели и ЦИК да решава в кои секции.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).