Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вижте интервюто на Ахмед Доган в "Шоуто на Слави" през 2005 г.
Автор: Екип Burgas24.bg 11:21 / 09.06.2022Коментари (0)868
©
През 2005 г. тогавашният лидер на ДПС Ахмед Доган гостува в "Шоуто на Слави". Визитата му при Дългия е точно преди парламентарните избори през юни, когато лидерите на основните политически сили отговаряха на въпросите на сценаристите на Слави.



- Добър вечер, г-н Доган. Вие 15 години сте в политическия елит. Преди време ни гостува г-н Примаков, който е бивш премиер на Русия, външен министър, шеф на КГБ. В един непринуден разговор, той ни каза, че ако един политик иска да се справи с проблеми като престъпността или други проблеми, най-важното условие е да има топки.


Вие от 15 години сте в политиката. Забелязвате ли в българския политически елит да има хора с топки?

- Ако политиците нямат топки, много зле за тях. Разбира се, има случаи, когато има топки, но няма ефект от тях.

Но според мен, от гледна точка на справяне на престъпността, такава "топка", бих казал, като инструмент за решаването на този проблем, е Бойко Борисов...

За голямо съжаление, последните 15 години направихме много гафове... с разграждането на специалните служби и с неадекватното им ново изграждане. И тука закъсняхме.

Ние се движим закъснително, особено в контекста на тероризма след 11 септември. Следващият мандат може би също ще бъде много отговорен, от гледна точка на адекватно изграждане на структури, вече в европейската политика.

- Позаговорихме за сигурност и за тероризъм. Ще Ви цитирам някои дати и събития - 9 март 1985 г., гара Буново, е взривен вагон за майки с деца във влака Бургас-София. Загиват три деца и четири жени.

Същия ден избухва бомба в кафе-сладкарница на хотел "Сливен" в Сливен. На 30 август 1984 г. избухва бомба в чакалнята на гара Пловдив. Отново има жертви.

Това са т.нар. "терористични актове" от 80-те години, дело на хора с турско самосъзнание, които по този начин, доколкото съм чувал доктрината на ДПС, протестират срещу промяната на имената. Каква е оценката, защото за повечето българи, уверявам Ви, това са терористични актове?

- Те са такива. Едно към едно терористични актове, само че ДПС няма нищо общо с тях. Осъдени са, доколкото знам, на смърт.

Но между тях имаше и българи. Всъщност аз това го разбрах впоследствие.

Вижте, тероризмът е една болест, не само на нашето време. Нашето време просто имаше честта да получи много големи шамари, тъй като технологията беше много висока и те разполагат и със средства, и с технологии, последен модел оръжие.

Тероризмът винаги поражда тероризъм. Насилието задава насилие.

... Дори и да е позитивна каузата, не може да се решава с насилие. Аз винаги съм бил против насилието за решаване на социални проблеми и политически особено или личностни.

Ние твърде дълго ще се борим с тероризма, защото не сме готови в това отношение. Особено след 11 септември големият проблем, който се постави в световен мащаб е, че разузнаването не е на необходимото равнище.

Срещу тероризма ние не можем да се борим с армия или със специализирани части, без разузнавателна информация, без да имаш изпреварваща информация. Точно в това отношение американските служби получиха много сериозен шамар.

- Да приемем, че ДПС приема отрицателно тези терористични действия.

- Ние сме ги осъдили тези действия много отдавна.

- Нямаше ли да е проява на добър тон тази година в Народното събрание, когато беше предложена минута мълчание в памет на загиналите от този атентат, депутатите на ДПС също да бъдат в залата. Защото в залата присъстваше само един?

- Не ми е направило впечатление, понеже аз много рядко ходя в парламента.

- На нас ни направи и решихме да попитаме. А защо не ходите на работа г-н Доган?

- Ами защото в парламента имам сравнително малко работа. Точно затова не получавам заплата от парламента.

- Значи Вие противоречите на правилника?

- Аз не участвам в нито една комисия, но съм депутат, най-вече от гледна точка на статуквова страна, като политик, като лидер на партия. Иначе нямам кой знае какво желание да бъда депутат.

Аз ръководя дейността на парламентарната група чрез моите заместници. Имам достатъчно много работа.

- А тогава защо се кандидатирате за депутат? Можехте да сте като царя.

- Е, не съм цар за голямо съжаление.

- Е, то и той не е. Можехте да сте като него.

- Дали той е или не е, е въпрос на теза. Но аз, поне на този етап, не мисля, че всеки политик трябва да прави политика в парламента. При нас обаче е така. Може би след пет години ще бъде нещо друго.

Не горя от желание да бъда депутат. Но в България и в Европа от части, част от голямата политика се прави в парламента - чрез законодателна дейност, чрез диалогизиране.

- Това значи, че ако пак Ви изберат, а явно ще Ви изберат, пак няма да ходите на работа?

- Да, пак няма да ходя, но ще имам доста работа.

- Г-н Доган, да поговорим вече за листите. Прочетох ги много внимателно. Има много интересни имена, за които Ви предлагам да поговорим сега.

Ние знаем оценката Ви за управлението на г-н Костов. Тя до голяма степен се покрива с нашата оценка. Затова аз лично бях много изненадан, че видях във вашите листи на избираеми места двама души, които са пряко свързани с това управление и, бих казал, хората, които са най-компрометирани - г-дата Христо Бисеров и Йордан Цонев.

Първо, искам да коментирате тяхното участие в вашите листи и второ, искам да Ви попитам защо водач на листата ви в Пазарджик е касираният кмет на Велинград Фидел Беев, който между другото преди два дни беше осъден да плати 354 300 лева неустойка на Агенцията за следприватизационен контрол. Решението на съда е влязло в сила преди два дни.

- Естествено, по време на управлението на СДС Данчо Цонев беше председател на комисия, г-н Бисеров също имаше висок статус. Познавам ги от доста време.

Основната причина да бъдат включени в листата е, че те направиха опит да отворят СДС в периода на диктат на т.нар. "Командир". Те направиха много сериозен опит.

За мен, те са стойностни хора, проверени са. Последните пет години г-н Цонев ми е съветник по икономически проблеми. Бисеров е един много подготвен юрист и е много добър политик.

- Не Ви ли притеснява това, че общо взето за тях медиите пишеха, че те са се забогатели именно благодарение на позициите си във властта.

- Не, за г-н Бисеров имаше една кампания, че си направил една къща. Сигурно и към мен ще има такъв въпрос за Бояна.

Вижте, ние сме свикнали да се съобразяваме - и това е правилно- с образа на Апостола. Значи политикът трябва да бъде гол, бос, гладен?

- Не, но не бива да се облагодетелства, когато е във властта. Ако дойде богат, общо взето, няма проблеми.

- Ако ми зададете въпроса как политиците набират средства, ще говорим повече на тази тема.

- Специално г-н Бисеров и г-н Цонев преди да бъдат в СДС, не са имали толкова висок икономически статус - и това е публично известно.

- Е, те са способни. Данчо Цонев имаше...

- Не коментирам способностите, а колко са били богати.

- Данчо Цонев си е бизнесмен. И то преди да бъде депутат от СДС. Той всъщност е създател на СДС в Бургаски регион.

Бисеров е тръгнал от Хасково и е създател на СДС в Хасковска област. Един от архитектите за порядъчна политика. Особено първите две години.

Първите две години бяха сравнително поносими. Проблемите започнаха след втората година. Въпросът, който те поставиха тогава, беше много актуален за нас, за отваряне на СДС към другите политически сили.

Тогава ние имахме готовност за създаване на една коалиция със СДС. Но за голямо съжаление това беше причината те да напуснат кораба.

- За Фидел Беев да ни кажете само няколко думи? Той беше касиран при изборите за кмет.

- Едно към едно мога да Ви кажа и поемам отговорност по това нещо - това беше политическа поръчка (съжалявам, че го казвам) към определени магистрати.

- Не е добре да се коментират решения на съда.

- Не, аз съм политик и мога да коментирам.

- Все пак законите са и над политиците, г-н Доган.

- Аз спазвам закона. Но законът не забранява да се прави коментар на определено действие. Съдът не е божествена инстанция. Това е човешка инстанция.

Значи, Фидел Беев е от тази категория бизнесмени, които за кратко време се превърнаха в естествени лидери на цял регион. Значи, два пъти е касиран, два пъти печели с 14 000 гласа само във Велинград.

- В момента не е кмет.

- В момента не е, но е касиран с 13 500 гласа.

- А на тази присъда преди два дни, как ще коментирате да плати 300 000 лева?

- Съжалявам, но за това не съм информиран.

- Беше в централния печат.

- Последните 30 години почти съм в движение, но специално ще го проверя. Но за мен г-н Беев е много достоен човек, естествен лидер. Аз специално стимулирам хора, които са се издигнали и утвърдили в определен регион в категорията естествени лидери.

- (...) Говорехме си за етническия характер на ДПС и дали то може да стане партия с неетнически характер, който едва ли е най-важният въпрос. Има един въпрос, който витае в публичното пространство, по-скоро в слуховете, които обаче са доста стряскащи и по принцип винаги намират храна в едно общество, особено на Балканите.

Въпросът е дали ДПС ще поиска автономия за българските турци, особено с оглед влизането в ЕС. Имали въобще такива намерения и амбиции или никога не е имало?

- Такъв въпрос, дори и ако дъщеричката ми постави, ще го взема за майтап. Не виждам основания, влизайки в ЕС, която и да е политическа сила с такъв характер... понеже вие предпоставяте, че ДПС е с такъв характер, аз донякъде го приемам за вярно, но не е точно така.

Първо, Европа е най-сигурния чадър за националната сигурност, за националната ценностна система, за националната идентичност, за националната стратегия за развитие. По-сигурно място за НАТО и ЕС, където тази идея дори и няма право да витае във виртуалното пространство.

Аз мисля, че някой ги измисля тези крайности по време на кампанията, за да насочат определени вотове към една или друга политическа сила. Не искам да разговарям по този въпрос.

- Приемаме, че конституцията си е права. Нашата държава е неделима.

- Няма съмнение това нещо и никога съм нямал съмнение.

- Аз съм от Исперих. Понеже казвате, че ДПС не е етническа партия - общинската администрация в Исперих наброява 96 души, от които 10 души са с български имена. Защо ДПС тенденциозно назначава на работа като държавни служители само етнически турци, след като не е етническа партия?

- А какво е съотношението на етносите в Исперих, знаете ли? В самия град, в самата община?

- В общината да.

- За какво говорим?

- 60:40.

- Значи от гледна точка на елементарната справедливост в едно демократично общество идеалът е общинската администрация да отговаря на съотношението, да речем, на етносите, на социалните групи. Да бъде функция на стратите. Равнището на обществото в най-строгия смисъл на думата.

Ние започнахме това отваряне. Неслучайно аз отговарям на този въпрос - дали имаме етнически характер. Ние се отворихме през последните четири-пет години много сериозно.

... Моята мечта е ДПС след години да бъде фифти-фифти (50:50) турци-българи, мюсюлмани-българи, дай Боже - и това ми е голямата цел. Така че и в административно отношение и по отношение на кадрите в държавната администрация, в общинската администрация ние тепърва трябва да търсим този баланс.

Само един пример ще Ви дам. Ние в момента имаме над 5000 души във властовите структури на централна и местна власт.

От тези 5000 души около 80% са млади хора под 35-годишна възраст. За тях няма никакво значение етническа партия ли е или не.

- Това държавно строителство ли е или е партийно строителство? В смисъл, уреждайки хора на служби, явно се гради и партия?

- Вижте без административни структури, без администрация няма власт. Партия, която иска да прави само алабалистики, да дава обещания... не може да постигне целите си. Така че администрацията е елемент на властта.

- А Вие имате ли контрол върху Вашата администрация, понеже има доста сигнали за обратно отношение на българската администрация към българските граждани?

- Контрол има и аз съм го доказал. Който не спазва определени норми, няма значение дали е министър или зам.-министър, си намира друго място.

- Понеже сме имали много пъти възможността да се убедим, че изповядвате принципа, който поставя толерантността и търпимостта на първо място, исках аз да задам един въпрос. Ще започна малко по-отдалеч.

Нали знаете как работят търсачките в интернет? Пишете една дума, пишете знака "+", пишете друга дума и ако между двете думи няма съответствие, търсачката Ви казва "Не са намерени съответствия".

Аз си позволих да въведа в търсачката две думи, които на пръв поглед не би трябвало да имат връзка. Думата "гяур" и името на зам.-министъра на земеделието Нихат Кабил.

Странно - излязоха резултати. Излязоха статии, в които Нихат Кабил нарекъл свои подведомствени "гяури". Пише в кои вестници, кога е казано.

Това ли имахте предвид, когато казахте сега, че хората, които са си позволили такова поведение, са получили това, което е трябвало да...

- По принцип, ако има доказателства за подобно отношение, при нас няма простор. Случая специално съм го проверил и просто не е вярно. Само направете ретроспективен анализ, да речем, и сами ще се убедите, че при нас тия неща не се допускат.

- Може ли да сменя темата. Искам да помоля режисьорът да пусне едно видео, което показва бързите темпове на развитие....

Репортер: Ако "Александър Невски", НДК и паметникът на Цар Освободител са част от забележителностите на София, тази сграда е главната забележителност на столичния квартал "Бояна". По неофициални данни размерът на имота е повече от 3500 кв. метра. Кой живее зад тези тъмни стъкла, какво работи този човек?

Съсед: Тази къща е на един добър политик. Казва се Ахмед Доган. Няколко пъти го виждаме, с колело се движи човекът, поздравява ни отвънка. Ние вдигнем ръка, той вдигне ръка, като добри съседи.

Съседка: Къщата беше стара, на Министерство на леката промишленост. После я напуснаха и запустя. Започнаха да я ограбват. Дойде Доган, купи го. Сигурно го е купил де, сега не знаем точно. И го преработиха, направиха го, да ти е кеф да гледаш.

Репортер: Въпреки че хората го наричат "Доган сарай", ДПС обявява имота като Школа за обучение на млади политически кадри. Това школа ли е наистина?

Съсед: Не сме виждали школа.

Репортер: Школата разполага със заседателни зали, закрит басейн и барбекю.

Съседка: Прави купони, но са умерени, тихички са.

Репортер: Идва ли да ви поиска чаша брашно, чаша захар?

Съседка: Как ще ни поиска? Има много хубав басейн, много хубава градина пред басейна. Там има и животни.

Репортер: Животните са тези три пауна. Жалко, че си нямат стопанин, защото ДПС и Доган отричат сараите да са техни. Но освен че обучава млади политически кадри, школата създава и нови работни места.

Строителен работник: 750 лева взимам заплата.

Репортер: За какво?

Строителен работник: За строителство. Пили сме заедно, да и с вас можем да пием. Това е нещо нормално. Той е обикновен човек също като нас.

Репортер: Ти взимаш заплата при него 750 лева, той ще ме вземе ли и мен на такава заплата?

Строителен работник: Колко пари взимаш от Би Ти Ви?

Репортер: Достатъчно, ама 750 лева отгоре не е лошо.

Строителен работник: Отгоре? Е, стига ще станат 1500.

Съседка: Като комшия е добър комшия. Това можем да кажем. Не сме видели лошо от него.

- Въпросите бяха поставени от нашия колега Боби Лазаров, който направи видеото. Това ваш дом ли е, школа за обучение на млади кадри ли е, кой го е финансирал? Вие преди, когато се е строяло, не сте казвали откъде идват финансите, какво е това нещо там?

- На екрана има информация за финансирането. Явно сте проверили добре, но това е друга тема. Ще ви отговоря на въпроса. Бих се радвал това да бъде мой дом.

- Значи все пак е школа за....

- Твърде е голямо, за да бъде лична къща. Има 18 спални, доколкото знам, има зали, ресторантска част за срещи и т.н.

Явно представителите на медията приемат политиците много елементарно - да се правят срещи, да речем, или преговори в кафенета, в кръчми, в барове. Този период сме го минали много отдавна.

За мен специално, ако една партия няма ресурс да си построи такова нещо, за което става въпрос, и то за обучаване на кадри... Ние всеки ден имаме посещение на общински кметове... Аз имам 30 общини, имам 500 села. Идвайки в София, задължително там остават.

Говорим за Европа. Без елементарна представа за европейския стандарт от гледна точка на административно производство, на позиция във властта, ще останем твърде далеч от европейските норми.

Това е база, която създава среда, създава комуникационно пространство, създава критерии за отношения, за създаване на норми и т.н. Това й е функцията.

- Понеже казахте, че ще ни отворите как партиите събират пари? Това е много интересен въпрос, никой не ни отваря, отворете ни вие.

- Гледах на запис, нямах възможност да ги гледам директно. Много фино ви будалкат с разни дарения, лични фирми, което може да се приеме, но не е цялата истина.

Всъщност в цял свят, като започнете от Америка и до Япония, всяка партия си има, така да се каже, обръч от фирми. И сега отговарям на въпроса за финансирането.

Че аз, ако не мога да построя един такъв дом, как ще реша проблема с държавата? Ако мислите, че моите възможности са по-малки от тези на един банкер, значи нямате реална представа за възможностите на един политик.

През последните 15 години сигурно половината бизнесмени, които са над средното равнище, са или с мое съдействие, или най-малко с моя усмивка.

- Това е много интересно и искам просто да се вметна. Защо партиите не си признават, че имат такъв обръч от фирми? Това не е срамно в края на краищата.

- Явно сте им поставили диференциран въпрос. Вие им поставяте: Откъде имате парите? Ами, те ще ви кажат: От дарения...

- Винаги има фирми, които подкрепят една или друга политическа сила.

- Това не е лошо.

- Не е лошо, разбира се....

- Политическата сила се отблагодарява по някакъв начин на фирмите?

- И това е вярно, да.

- То е било много просто.

- После има обекти, кой ще изпълнява, подизпълнители, кой ще консултира и т.н.

- А защо само вие си го признавате това?

- Защото имам смелостта. (...)

- ... Ние вече тук една седмица близо седим тук и говорим с лидери на политически сили за евроинтеграция. Досега излизаше, че се борят идеи или концепции, също според нас и личности с техните различия, истории, конфликти, пък сега като ми казахте това за обръча от фирми, на мен борбата ми се изяснява по друг начин. От ЕС идват едни между 3,9 и 5 млрд. евро... и май е важно през чий обръч от фирми ще минат?

- Разбира се. Няма случаи, колеги, европейски фонд да не предполага задължително европейска фирма - главен изпълнител, дори европейска консултантска фирма. Българските фирми са някъде в графата "Подизпълнители", трета позиция, дори на база джойнт-венчър.

Това е даденост - Европа ти дава парите, обаче ти казва фирмата изпълнител или ти посочва консултантската фирма. Тези 4,76 млрд. евро, които ще ги получим 2007-2008-2009 г., бъдете убедени, че рамката на фирмите вече е определена от тях.

- А сега на 25-и ще определим рамката от нашите фирми?

- Разбира се, това е естествено.

- Значи, ако станем успешни бизнесмени, можем евентуално да се надяваме на добър бизнес?

- Можете. Особено много е важно кого ще подкрепите.

- Да, ясно е, разбрах, вие поне си го признавате... Едно от най-ефектните ви предизборни обещания, които направихте, беше проблемът с тока в "Столипиново" на циганското население... Ако приемем, че аз си дам гласа за вас, обещавате ли в следващите пет години и аз да не си плащам тока?

- Първо, ние нямаме моралното право да определяме кой какъв е. Това е въпрос на личен избор. Въпросът действително беше решен.

Моята молба към австрийската фирма, която приватизира "Електроразпределение" - южното направление Пловдив-Бургас - и още първите дни... Аз не знаех за проблема, между другото. Информираха ме, направих опит, познавам фирмата, помагал съм.

- Вече се сещаме.

- Така се прави политика. Отначало имаше положителен резултат, обаче после протестите, изведнъж много хора искаха да се запишат да живеят в "Столипиново", създаде се социален проблем. Имаше протестни писма от почти всички основни политически сили.

Въпросът се отложи за след изборите, но аз ще го реша. Съжалявам, че по време на изборите ме информираха, иначе щях да направя всичко възможно, но тихо.



Още по темата: общо новини по темата: 748
04.09.2022 »
10.08.2022 »
10.08.2022 »
29.07.2022 »
29.07.2022 »
28.07.2022 »
предишна страница [ 1/125 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: