Вижте какво трябва да знаете за референдума, който ще се проведе на 27.01.2013 г.

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (5)
11:11 / 27.12.2012
1166
На 27 януари 2013 г. ще се проведе национален референдум относно развитието на ядрената енергетика в България. Гражданите на Република България ще гласуват с "Да" или "Не" в отговор на следния въпрос на референдума:

"Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?"

Мотиви:

Референдумът е форма на пряка демокрация. Именно българският народ като суверен трябва да се произнесе по такъв важен въпрос за продължаване развитието на ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала.

Важно е да се осигури възможност на гражданите да направят своя информиран избор, гласувайки на референдума, като по този начин ще се докаже, че обществото има своята основна роля в изграждането на демократична България.

Предложеният референдум съответства на изискванията на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и на Конституцията на Република България.

Съгласно приетата на 01 юни 2011 г. Енергийна стратегия на Република България до 2020 г. - основополагащ документ на националната енергийна политика, в търсене на разумния баланс между наличния енергиен ресурс в страната и европейските цели за чиста енергия българската държава декларира своята подкрепа за развитието на ядрената енергетика.

Решението на конкретните социално-икономически, технически и финансови параметри на всеки проект е от компетентността на Министерския съвет съгласно Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

Изграждането на ядрена електроцентрала е предизвикателство пред нашата държава и суверенът е този, който трябва да реши да продължи ли да се развива ядрената енергетика чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала.

Съгласно § 1, т. 53 от Допълнителните разпоредби на Закона за безопасно използване на ядрена енергия "Ядрена централа" е електроцентрала, в която енергията се генерира от един или повече ядрени реактори и която може да включва прилежащите съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво, разположени на една площадка, за които са предвидени обща
физическа защита и аварийно планиране.

Начин на гласуване по въпроса на референдума:

Какво означава гласуване с "Да":

Вотът с "Да" означава, че гласуващият е за изграждането на нова ядрена електроцентрала в Република България.

Какво означава гласуване с "Не":

Вотът с "Не" означава, че гласуващият е против изграждането на нова ядрена електроцентрала в Република България.

Време, място и ред за провеждане на референдума:

Време за произвеждане на референдума:

В изпълнение на чл. 14 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление Президентът на Република България определи дата за провеждане на референдума: 27 януари 2013 г. (неделя).

Място за произвеждане на референдума:

Гласуването се провежда в съответните избирателни секции на територията на страната, включително на дипломатическите и консулските представителства на Република България, по актуализирани списъци за изборите за народни представители.

Ред за произвеждане на референдума:

Право да гласуват на националния референдум имат гражданите на Република България с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на страната към деня на насрочване на референдума.

Бюлетината ще съдържа въпроса за произвеждане на референдума и два възможни отговора - "Да" и "Не", написани с еднакъв шрифт.

Всеки гласоподавател гласува, като поставя в плик бюлетината, на която е зачертан избраният от него отговор "да" или "не", излиза от кабината и го пуска в избирателната урна.


Виж коментарите (5)

Още по темата (109):
11.10.2023 Правителството реши: Спира се изграждането на АЕЦ "Белене"
07.10.2023 Започва годишният планов ремонт на шести блок на АЕЦ "Козлодуй"
11.07.2023 Радослав Рибарски, ПП-ДБ: Довършването на АЕЦ "Белене" е невъзможно
11.07.2023 Росен Христов за АЕЦ "Белене": Считам, че сегашното решение е прибързано
10.07.2023 Радев: Продажбата на оборудване от АЕЦ "Белене" поставя под въпрос съдбата на проекта
09.07.2023 Валентин Николов: АЕЦ "Белене" не може да бъде построена
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).