Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вижте колко става минималната учителска заплата
Автор: Екип Burgas24.bg 11:20 / 04.04.2022Коментари (15)441
©
Минималната заплата за учител става 1415 лева, съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

За целта възнагражденията в образователната система ще скочат с 12,3%. Според сега действащия колективен трудов договор увеличението от 155 лв. трябва да важи и за ресурсните учители, възпитателите, ръководителите на направление "Информационни и комуникационни технологии“, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, педагози, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по спорт. Старшите учители и възпитатели вече ще взимат 1460 лв., а главните минимум 1516 лв. Със скока на заплатите в системата пък директорите ще вземат минимум 1724 лв.

Анекс

Увеличението ще стане факт, след като днес социалните партньори подпишат анекса към колективния трудов договор. В четвъртък Такева заяви, че първоначално може и да не положи подписа си, защото в документа били спестени 0,5% от възнагражденията на педагозите. След среща с министъра подробностите били изчистени и председателят на Синдиката на българските учители увери, че няма да има ощетени. "Текстовете, които исках, влязоха в анекса и понеделник ще го подпиша. Оставихме малко и увеличихме с 10% лекторските часове. Затова ръстът е 12,3%“, разясни Такева.

Норма

Лекторските часове или учебните занятия, които педагозите водят над задължителната норма, се заплащат спрямо квалификацията им. Ако учителят има педагогическа правоспособност и бакалавърска или магистърска степен, взема не по-малко от 8,50 лв. на час. С увеличението от 10% сумата скача на 9,35 лв. Педагогическите специалисти, които водят допълнителни дисциплини, различни от тяхната, вече ще вземат поне 7,70 лв. на час.

Учителите със средно образование пък ще преподават допълнително за по 7 лв. на час, пише "Телеграф". Председателят на другия учителски синдикат Юлиян Петров допълни, че остават и допълнителните два почивни дни за възстановяване на педагозите след поставяне на ваксина. По думите му с актуализацията на бюджета също може да има промени.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не увеличение, а метла трябва! Безхаберни бабички!
+2
 
 
Да не дава *господ* учителката да направи забележка или да накаже *едно невинно* дете!Вой ,псувни,закани от *фъсмутени родители*!Защо да го наказва и да му прави забележки,че малкото говедо не иска да учи,да се държи възпитано в час?Затова си възпитавайте отрочетата,а училището ще ги учи!И си спомнете как на вас,кьопеци глупави,са ви дърпали ушите.
+1
 
 
Тази дългогодишна калинка Такева изобщо наред ли е с главния мозък. Не трябваше ли вече да е в пенсия. За какви учители със средно образование говори ? Как е възможно това . Млади някой без опит други с натрупана някоя друга година трудов стаж магистри със педагогическа правоспособност и други сертификати са без работа. Тази Такева знае ли ,че когато се обяви свободно учителско място където и да било особено в големите градове , а дори вече и в селата се явяват по 20, 26 души? 26 души се борят за едно място . В същото време ще ми държи неквалифицирани хора със средно образование . Тази жена е направо за бесилото некомпетентна единственото което прави е да проси пари .
+3
 
 
Е това за начинаещ млад учител си е с 15 лева повече от офертата на Лидл за касиер. Само жалко за изгубените няколко години и инвестицията във висше.
-3
 
 
А подобряване на учебния процес кога ???
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: