Властите проговориха за инцидента с военния самолет край Пловдив (ВИДЕО)

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:41 / 20.01.2018
2154
Военно-окръжната прокуратура в Пловдив се е сезирала за инцидента с военнотранспортния самолет "Спартан" C-27J. Започнато е досъдебно производство. Това съобщи в предаването "Тази събота" по bTV зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков. Няма пострадали хора, но има щети по корпуса на самолета. Той допълни, че със случая е натоварено специалиазираното звено на служба "Военна полиция".

То трябва да събере данни и веществени доказателства, свързани с произшествието, да установи дали е имало опасни условия, при които то е възникнало, и дали са небезопасни действията и решенията на екипажа. Трябва да се установи също дали е имало повреди или отклонения в режимите на работа на съответните системи и агрегати, както и дали има предишни случаи, които имат касателство към това произшествие. Трябва да бъде изготвен доклад в рамките на месец по закон и да се докладва на министъра на отбраната, каза Величков, като допълни, че се надява докладът да бъде готов в по-кратък срок.

По думите му е възможно силният вятър да е причинил произшествието, но това трябва да бъде установено в доклада и заключенията на "Военна полиция"."Мога само да потвърдя, че в интернет средата се появиха съобщения и за конструктивните характеристики на самолетите "Спартан" C-27J, които за някои от специалистите е известно, че имат изнесен ниско център на тежестта, което създава определени специфични условия при управление", допълни зам.-министърът.

Той отбеляза също, че имаме рамков договор за поддръжката на самолетите "Спартан", сключен през 2011 г. за 10- годишен срок, но конкретен договор към момента няма. "Предходният - 5-годишен конкретен договор, изтече през април 2017 г. В момента сме в процедура на преговори с италианската компания "Аления Леонардо" за подписване на нов", посочи Величков. Поканили сме италианската страна на 2 февруари на разговори в Министерството на отбраната в София, каза също зам.-министърът.

"Трябва да установим цена за следващите 4 г., колкото са останали до 2021 г., която се колебае около 17 млн. евро. Искаме да преговаряме за цената, която по наше мнение е доста висока", отбеляза Величков.



 

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).