Внасяме ваксини за новородени от Турция

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
10:37 / 18.06.2015
861
България ще внася ваксини от Турция, за да не спрат имунизациите на новородени. Най-късно в понеделник ще бъдат докарани в страната 100 000 пет- и шествалентни ваксини от южната ни съседка, обеща здравният министър д-р Петър Москов вчера и побърза да уточни, че те ни се предоставят безплатно. В замяна, също без пари, България ще предостави на турската страна инжекции с БЦЖ за имунизиране срещу бацила на туберкулозата.

Според здравния министър количеството, което ни се дава, ще е достатъчно, да покрие нуждите на страната ни до края на годината.

Проблемът с ваксините за бебета възникна, след като първоначално снабдителят алармира, че има технически проблеми в производството, а след това, по думите на министъра, нито една друга фирма не е подала документи за обявения търг. Според техническото задание на МЗ шествалентната ваксина трябваше да бъде предоставена в индивидуални спринцовки с дозатор, тип "пистолет".

За да не останат новородените български деца, както и малчуганите, подлежащи на реимунизация, без инжекциите, които им гарантират защита от няколко заболявания, от началото на 2015 година до момента бяха използвани всякакви остатъци от пет и дори четиривалентни ваксини в складовете на дистрибуторите у нас.

По думите на Москов фирмите производители на ваксини изнудват страната ни, като не се явяват на търгове, обяснявайки, че имат производствени трудности.

Проблемът с липсата на ваксини за деца се е появявал неколкократно през годините. Окончателно решение за елиминирането му обаче все още не е намерено. Не е ясно също така как ще бъдат осигурени ваксините през 2016 година.

Според някои от пациентските организации, както и имунолози, проблемът е генериран през 2014 година от МЗ, което е обявило твърде късно обществената поръчка за ваксините. Специалистите твърдят, че това се прави поне две години по-рано, тъй като препаратите не са в масово производство и се приготвят от фирмите производителки според количеството на направените заявки.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Борисов: Петков казваше "Тагарев е нашето знаме", сега го няма в ...
Педиатър успокои: Ваксината за коклюш е напълно безопасна за брем...
Страната ни с рекордно нисък износ на ток за първите месеци: Спад...
Доклад на ЕК буквално ни уби с констатация за разликата бедни-бог...
Бричката: Кола, произведена през 2015 г., е възможно да замърсява...
Азерите могат да ни доставят допълнително природен газ, имат инте...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).