Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Внимавайте! Непредвидени такси при покупка на имот "на зелено"
Автор: Екип Burgas24.bg 13:18 / 22.06.2022Коментари (0)625
©
При покупка на имот "на зелено" в затворен комплекс купувачите да имат предварителна информация от инвеститора колко ще струват месечните разходи за поддръжката му, предлагат от Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) с промени в ресорен закон. Това каза в интервю за БТА председателят на НСНИ Добромир Ганев.

Един от примерите за постоянни конфликти по темата с месечните такси е в затворените комплекси по морето. Проблемът там е сложен. Има взаимни обвинения между двете страни, като със сигурност вината за създалата се ситуация е двустранна, коментира проблема със събираемостта на таксите Ганев. Той посочи, че в този казус би трябвало и държавата да се намеси чрез промени в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), с което ще се даде възможност за урегулиране на тези взаимоотношения. Руските граждани започнаха да купуват жилища активно в затворените комплекси по българското Черноморие още от 2012-2013 г., напомни Ганев. 

Национално сдружение "Недвижими имоти" предлага с промени в Закона за управлението на етажната собственост да се предвиди възможност, когато се строи "на зелено", инвеститорът да има задължението да информира купувачите какво би струвало управлението на сградата в бъдещ период и дори при подписване на предварителния договор за покупка да се подписва и договор за управление на комплекса. Целта е бъдещият собственик на апартамент да е наясно с бъдещите си финансови задължения, свързани с месечните такси, като по този начин ще може да вземе информирано решение при покупката на имота. 

Цените на жилищата запазват темповете си на растеж до края на годината

Доклад на международна консултантска компания отчита, че през първото тримесечие на тази година има малко над 10 на сто ръст на цените на жилищата в над 50 държави и се прогнозира забавяне на растежа тази година. Подобни са цифрите и за България, като има вероятност и у нас да се запази това нарастване до края на годината, коментира Ганев. Въпреки предвижданите промени в политиката на Европейската централна банка за увеличаване на лихвите, както и очакванията по отношение на решения на БНБ, свързани с изискването на резервите на банките, допълни той. Същевременно Ганев каза, че посоката на цените е обвързана с фактори, които на този етап не могат да бъдат прогнозирани - развитието на военните действия, как това ще се отрази върху снабдяването с различни материали и суровини от тези райони, което води до оскъпяването им. В момента значим мотив за българските граждани да влагат своите спестявания в недвижими имоти е свързан с инфлационните процеси, допълни Ганев.

В София половината от сделките с недвижими имоти за първото тримесечие са се случили с ипотечно финансиране, а за останалите градове, сред които Варна, Бургас, Пловдив, процентът е по-малък - средно около 32 на сто, коментира Ганев и акцентира, че в по-голямата си част сделките се осъществяват чрез спестявания или със средства от продажба на други активи.

Ганев напомни, че независимо от започналата в края на февруари война в Украйна броят на сключените сделки за първото тримесечие на 2022 г. е с 10 на сто по-голям спрямо от период на миналата година. Първото тримесечие на годината е било най-силно за последните 13 години спрямо същите периоди назад, а за някои градове като Несебър ръстът е 105 процента, във Варна - 35 процента.

Запазване на доходността от наемите и ръст на цените

В последните месеци заради навлизането на украинските бежанци в България, които се включиха на наемния пазар, особено по Черноморието, се отчита ръст на доходността от наемите, каза Генев. Той изтъкна, че през последните две години заради ковид кризата тази доходност беше засегната, като достигна равнища под 4-5 на сто. Въпреки това, тази доходност не е за пренебрегване. По отношение на тенденциите в размерите на наемите Ганев напомни, че в България не се води такава статистика, но допусна, че при наличие и натрупване на следните няколко фактора - ръст на инфлацията, повишен интерес на този пазар, навлизането в летния сезон, когато по Черноморието част от жилищата се отдават за краткосрочни наеми, цените вероятно ще се повишат. Той допусна, с уговорката, че това е само прогноза, че през есенния сезон увеличението на наемите средно може и да достигне 10-15 на сто.

Ваканционните имоти

Пазарът на ваканционни имоти продължава да е динамичен, коментира Ганев. Някои продават, други купуват, въпрос на конкретна ситуация за всеки гражданин на Русия, коментира той тенденциите сред руските собственици на недвижимост по морето у нас. В началото имаше проблем с довършването на започнатите сделки заради затвореното въздушно пространство на България, както и поради това, че някои услуги, предоставяни от посолствата, не се извършваха. В момента този процес се регулира, каза Ганев и допълни, че руските граждани пристигат у нас основно през Турция, за да довършат сделките. Има руски граждани, които по икономически причини имат желание да продават имотите си у нас. Тези от тях обаче, които пребивават дългосрочно, продължават да се интересуват от покупки по същите причини, поради които и българските граждани са активни на нашия пазар на недвижими имоти - очакване за висока инфлация, несигурност за спестяванията, ниски лихви по депозити, допълни експертът.

Интересът на украински граждани към покупка на недвижимости у нас по морето е по-скоро спорадичен, допълни Генев. Ако има някакви сделки, те са единични, не са тенденция, допълни той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: