Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Внимавайте! Нова измама набира популярност в интернет
Автор: Екип Burgas24.bg 14:56 / 13.11.2021Коментари (4)694
©
Нова фишинг измама набира популярност в интернет. Хакери източват банкови карти, като се представят за потенциални купувачи по обяви от сайтове за онлайн търговия.

Марта Симова и сестра й Анна решават да продадат старото си бюро. Правят снимки и качват обява в сайт за безплатни обяви. "Час по-късно Валерия ми пише в WhatsApp, че има интерес към бюрото. Задава ми доста адекватни въпроси, кара ме да и изпратя още снимки. Всичко звучи супер нормално", разказва Марта.

Валерия пише от украински номер, имала обаче логично обяснение за това. "Комуникацията тече в WhatsApp и номерът, който виждаме се вижда, че не български. Тя ни казва, че живее във Варна, дава ни адреса си, говори явно на някакъв развален български. Предполагаме, че е украинка, омъжена за българин", допълва Анна.

Валерия обещала да изпрати парите по банков път. Предложила това да се случи през посочен от нея сайт за онлайн плащания. "Изпраща ми линк, започвам да си въвеждам банковата сметка и нещо не се получи. Накарах сестра ми да пробва през нейната сметка и оттам – на един линк, на втори линк, реално светват 20 червени лампи", казва Марта.

Малко след като въвеждат данните на картата разбират, че от нея са източени 2000 лева. Следва още един опит за теглене на сума. "След като получих втори SMS реших, че трябва да си спра банковата карта. Обадих се в моята банка, спрях картата и отидох да подам рекламация на плащането, но от банката казаха, че то вече е минало, така че не могат да спрат парите, но ще разгледат моя случая и се надявам да ми върнат парите", разказва Анна.

Според банкови експерти, при този тип измама е трудно плащането да се анулира, тъй като клиентът е въвел всичките си данни абсолютно доброволно. Анна и Марта вече са подали жалба в полицията. Според кибер експерта Явор Колев разкриването на подобни схеми е сложно и отнема време. "Да се пише от чуждестранен номер и да се пише от такива платформи, които не се хостват на територията на България е начин, по който престъпниците опитват да прикрият следите си, да прекъснат връзката към тях, така че правоохранителните органи да не могат лесно да ги стигнат", обяснява той.

Затова и хакерите пишат на жертвите в различни от сайтовете за обяви платформи, като изпращат линкове към сайтове, имитиращи познати компании за разплащания.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Всъщност, накратко:номера на банковата сметка СЕ ДАВА, КОГАТО ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАВАМЕ ПАРИ, а номера на банковата карта, КОГАТО ТРЯБВА ДА ДАВАМЕ(ПЛАЩАМЕ).
0
 
 
Едно не мога да разбера, ако приемем, че тази статия има за цел да ни предпази от измамата, защо начина на измама е написан ей така между другото. Всъщност, ЗА ДА СЕ ПРЕВЕДАТ ПАРИ, ТРЯБВА ДА ПОСОЧИМ БАНКОВА СМЕТКА. От нея НЕ МОЖЕ да се "източат" суми. Тези дами са ПОСОЧИЛИ,(ПРЕДОСТАВИЛИ) ДАННИТЕ НА БАНКОВАТА СИ КАРТА. Така се е получило тегленето. Освен това, за плащания в интернет е препоръчително да се ползва ВИРТУАЛНА КАРТА. В нея да НЕ СЕ държат средства, а да се "зарежда" непосредствено преди плащане. Друга защита е ПРОМЯНА НА ЛИМИТИТЕ В ОНЛАЙН БАНКИРАНЕТО. Моите са 0 лева и ги променям непосредствено преди плащане. БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ И СИ ПАЗЕТЕ ПАРИТЕ ИЗКАРАНИ С МНОГО ТРУД!
0
 
 
Ееее....че има ли още балъци..то че българите сме рибки, не по точно СМЕ балъци.... А се надявах да сме поумнели.Е явно не с ме.
0
 
 
Ами не че нещо ама се иска малко мозък като вкарваш данните на картата...Преди месец някъде и с мен така 1 се свърза и вика готово ето линк и наподобяваше на еконт. Викам му абе сарош що да въвеждам данни на картата бе хахаха скапан скамер. И спря да пише . Въпросните обаче не веднъж,ами и две карти разкрили на измамника
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: