Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Внимавайте, когато използвате мокри кърпички и не се заблуждавайте в тяхната ефикасност!
Автор: Екип Burgas24.bg 11:46 / 26.10.2022Коментари (0)498
©
През последните години мокрите кърпички стават все по-търсен и използван козметичен продукт, който може да се закупи буквално от всеки търговски обект. За много потребители те са обичайно средство за почистване на ръцете, неизбежен избор, при липса на вода и сапун, но понякога дори изместващ досадното миене със сапун и течаща вода. След започване на коронавирусната епидемия и многобройните призиви за поддържане на лична хигиена, употребата на мокри кърпички нараства.

Правилно ли е да се разчита само на мокрите кърпички за дезинфекция ще опитаме да отговорим в тази публикация, анализирайки данните от последното проучване на Активни потребители.

Проучването  включва закупуване на 20 марки мокри кърпички от търговската мрежа. Анализирана е информацията предоставена от етикетите. Някои от тях се наричат антибактериални, а други просто мокри кърпички.

Само 5 от двадесетте имат претенции за антибактериално действие. Още една марка е отбелязана, че съдържа за дезинфектант алкохол.

При останалите 14 не са установени твърдения за антимикробно действие. Следователно преобладаващите марки на пазара не могат да се използват за дезинфекция, но и нямат заблуждаващи претенции.

От 5-те марки с претенция за антибактериален ефект три имат изписан на етикета номер за регистрация като биоциден продукт. Това означава, че те са преминали успешна регистрация подлежат на контрол от страна на Министерство на здравеопазването. При останалите две твърдението има само рекламен характер.

Всичките 5 антибактериални продукта съдържат дезинфектанти. Преобладаващите активни бази са хлорхексидин, някои четвъртични амониеви соли, феноксиетанол и етилов алкохол в ниски концентрации.

Във всички останали 14 марки мокри кърпички се влагат вещества имащи антибактериално действие. Това са добре познати консерванти, например бензоената киселина. Консервантите подтискат развитието на някои бактерии, но не ги убиват ефикасно. Освен това, те нямат антивирусно действие!

Мокрите кърпички, антибактериални или не, са напоени с обилен коктейл от химични съединения.

Обичайно това са повърхностно активни вещества (детергенти), най-разнообразни парфюми и аромати, кожни протектори като глицерин, мастни киселини, антиоксиданти и витамини, стабилизатори, хелатни агенти (ЕДТА) и др. Доколко вашата кожа има необходимост от всички тези вещества е много спорен въпрос. Всички те са разрешени за употреба в козметиката и ползването на това изобилие е въпрос на лична преценка на всеки потребител.

Рекламните надписи за антибактериално и антивирусно действие при някои търговски марки подвеждат потребителите. Повечето хора тълкуват това като заместител на дезинфектантите. Мокрите кърпички нямат ефективността на препаратите за дезинфекция и причината за това ще бъде обяснена по-долу.

При повечето марки етикетирането съдържа достатъчно информация за съставките, но поднесена с много дребен и нечетлив шрифт. Тази презентация не позволява на обикновения потребител да се ориентира във важните послания на етикетите и може да доведе до определени проблеми.

Огромното мнозинство от мокрите кърпички са силно ЗАПАЛИМИ! Внимавайте при употреба и къде ги изхвърляте. Например не ползвайте пепелниците за тази цел.

Когато се използват вместо дезинфектант мокрите кърпички имат свойството да обират част от полепналите по вашите ръце вируси и бактерии. Патогенните остават живи по кърпичките за известен период от време.

Мокрите кърпички обичайно са напоени с коктейл от детергенти, разтворители и други миещи вещества. Тези съединения помагат да се премахнат от повърхността на кожата полепналите замърсители. Те също така овлажняват и подхранват епидермиса и придават чувството на свежест, усилено от ефекта на ароматите. Всичко това обаче не трябва да се бърка със способността да се убиват микроорганизмите. Мокрите кърпички не са дезинфектанти поради следните причини:

- Съдържащите се в тях дезинфектанти са в много ниски количества (като обем течност) и концентрация, недостатъчни за ефективна дезинфекция;

- Почти всички вещества убиващи микроорганизмите работят във водна среда. Именно затова миенето на ръцете с обикновен сапун е толкова ефикасно.

- Мокрите кърпички съдържат много малко вода, която трудно отделят, и в крайна сметка не могат да създават водната фаза необходима за действието на дезинфектантите.

- Антивирусното действие, заради което се използват от потребителите в условията на пандемията, на практика е нулево! Съдържащите се в повечето мокри кърпички активни бази (хлорхексидин и четвъртични амониеви соли) не засягат вирусите.

- Обичайните консерванти, сорбинова и бензоена киселина, също нямат антивирусно действие, а алкохолите са в ниски концентрации и много бързо се изпаряват.

Мокрите кърпички почистват и освежават кожата, но не убиват микроорганизмите, особено вирусите! Те могат да се използват когато нямате достъп до вода, сапун и течни дезинфектанти, но не се заблуждавайте в тяхната ефикасност. Ако искате да унищожите бактериите и вирусите по вашите ръце използвайте 70% етилов спирт или търговски препарати, регистрирани като биоцидни.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: