Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Военен експерт каза дали трябва да се върне казармата
Автор: Георги Иванов 10:21 / 09.05.2024Коментари (0)1071
© Burgas24.bg
Наборната армия е един отминал период от строителството на въоръжените сили за България, а и не само за България. Това каза в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус" военният историк полк. о.з. доц. Станчо Станчев.

По думите му винаги е имало привърженици на идеята, че наборната армия е необходима за страната ни, а и преди годините на Прехода армията се ползва с голям процент поддръжка от българите, тъй като почти всеки е имал роднина в редовете на Българската армия. "Но гледайки в исторически план, ние нямаме традицията за професионална армия. Още след Ньойския договор, когато тя ни е наложена се оказва, че Българското министерство на войната тогава по онова време не в състояние да изпълни попълването даже на онази минимална численост от 20 000 души, която ни е разрешена". 

По време на Варшавския договор числеността на армията се е определяла чисто математически, разказа още полк. доц. Станчо Станчев. Блоковото противопоставяне предопределя враговете в лицето на южните ни съседи Гърция и Турция, и съюзниците – Румъния, като Югославия е трябвало да поддържа неутралитет в една сложна обстановка, която бива възникнала в тази част от Европа. "И от тази гледна точка се изучаваха оперативните и тактически направления, които трябва да прегражда и да пък да настъпва по тях Българската армия. На тази основа беше определена и числеността на Българската армия: колко дивизии и полкове трябва да имаме, за да може тази армия да изпълни конституционните си задължения", обясни той и добави, че в сегашните реалности е трудно да се каже каква армия е необходима, за да може да изпълни своите задължения. Сега ние се позоваваме на чл. 5 от Вашингтонския договор на НАТО за колективната отбрана на членовете на Алианса.

Според военния историк бъдещето е в някаква форма на казарма, тип Национална гвардия, която на територията на България да организира дейностите, които биха защитили мирното население. Това според него е много важен въпрос, на който задължително трябва да се обърне внимание. 

Идеята за военна подготовка за хората от държавната администрация и висшите държавни постове е доста стара и се прави на различни места по света. Според полк. доц. Станчо Станчев осъществяването на идеята би помогнало за попълването на недостига на военен състав в нашата армия. "Но трябва да сме наясно, че за да попълним армията с качествен състав, ние трябва да осигурим материалното благополучие на тези, които ще облекат униформите", категоричен е той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: