Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Возенето в такси е на път да се превърне в лукс!
Автор: Екип Burgas24.bg 14:59 / 26.10.2021Коментари (1)3623
© БГНЕС
Возенето в такси е на път да се превърне в лукс. Причината е, че заради скока на цените на горивата ще скочат тарифите за превоз, а коронакризата отказва все повече шофьори от занаята, съобщава "Монитор".

Така в София, ако предложението за скок на тарифите бъде одобрено, цената ще се увеличи с 2-3 лева на курс, съобщи председателят на съюз "Такси" инж. Кирил Ризов. В столицата има около 6000 таксита, но в момента заради COVID кризата и покачването на цените на горивата не работят повече от 4000.

Заради това браншовиците настояват да бъдат компенсирани с грантови помощи в размер на 100 лева месечно през периода, в който се наблюдават ценови шокове с горивата. Така метанът поскъпна до над 2 лв. за килограм, а автогазта - с 20 ст. за литър само за месец. Към момента обаче таксиджиите не получават гаранции от правителството, че подобно финансиране ще им бъде осигурено.

"Ако се абстрахираме от COVID кризата, средният оборот в София на една кола е около 80 лв., а разходите 90 лева“, поясни Ризов, като допълни, че колегите му настояват тарифите им да бъдат увеличени с 50% Те обаче очакват Столична община да одобри не повече от 30 на сто повишаване на цените. "При втория вариант на увеличение всеки курс ще скочи с 2-3 лв. в зависимост от своята продължителност и час на изпълнение“, прогнозира Ризов.

Очаква се Столичният общински съвет да реши дали такситата да плащат 300 лв. данък и през 2022 г., на заседанието си в четвъртък. Налогът за таксиметровия бранш беше намален и през тази година заради коронавируса. До миналата година такситата плащаха 850 лв. През 2021 г. бе свален на 300 лв., а транспортното министерство компенсира общината за намалените приходи от данъка, като парите са за сметка на държавния бюджет.

Сега общинарите ще настояват за същото, а ако кметството не бъде компенсирано, шофьорите ще трябва да заплатят пълния данък. В началото на септември такситата в столицата поискаха нови цени на минималните и максималните тарифи, тъй като по думите им сегашните за София са в сила от 2012 г.

Според фирмите минималната дневна тарифа трябва да е 1,42 лв./км, а нощната тарифа - 1,74 лв./км, за да може един шофьор при 22 работни дни в месеца да си гарантира 1600 лева заплата. Минималната тарифа в столицата в момента е 0,77 лв./км, а максималната 0,88 лв./км. При нощната тарифа минималната тарифа е 1,30 лв./км, а максималната – 1,60 лв./км.

Не само София, а всички общини в страната са длъжни по закон да актуализират тарифите на таксиметровите услуги до края на октомври. В Пловдив и Варна също се обсъжда скок на ценитe.

Скъпите горива вече надуха цените на таксиметровите услуги в Кюстендил. От точка до точка вече струва по 3 лв. в едната посока при 2.50 лв. до преди седмица. От местните фирми обясняват увеличението с ръста в цените на горивата. "Няма как, при положение че всичко се увеличава, ние да издържим до безкрай на тези цени. Освен горивото при нас има и амортизация на колите“, коментираха от местна компания.

Голяма част от таксиметровите фирми в града обявиха, че цената се повишава с 0.50 лв./км пробег. Разстоянията в Кюстендил не са толкова големи. Дори и на апарат цената не стига до 3 лв. За извън града - при спазаряване с клиента, но за близките села цената е 6-7 лева в едната посока. Към момента с решение на Общинския съвет в Кюстендил е възможно на територията на общината да работят до 500 таксита. Реално обаче практикуват около 250 до 300, установи проверка.

И собствениците на таксиметрови компании в Шумен са поискали от Общинския съвет да вдигне минималната цена на километър пробег на територията на общината. Искането им трябва да се гледа на заседание на съвета в последния четвъртък на месеца. Предложението е минималното плащане за километър денем да бъде 85 ст. за километър, което да вдигне и установената от пазара до момента средна цена от 83 стотинки.

"И сега никой не пречи на големите компании да карат и на лев, ако искат и на лев и петдесет. Цялата работа е, че искат да накарат нас, индивидуалните таксиметрови шофьори, да вдигаме също и да не можем да сме им конкуренция с цената", каза собственик на такси, който кара индивидуално вече близо 30 години с малко изключения, когато е работил за "чорбаджия".

Цените на такситата в Шумен не са се променяли от август 2019, когато километър стана 83 стотинки, а нощната тарифа 95. Има обаче достатъчен буфер компаниите да компенсират щетите си, тъй като от август 2019 максималната дневна тарифа е 1.20, а нощната 1.50. Минималните ставки обаче са ниски - 40 ст. за дневна и 60 за нощна, под тях е забранено.

И големите компании искат да го няма луфта между 40 стотинки от минималния праг на наредбата и 83 ст. на реалната тарифа, на която единодушно карат големите, за да не влизат в разликата индивидуални конкуренти и да им прибират клиентите. Регистрираните таксиметрови автомобили в Шумен са около 650, което за саморегулиращ се пазар идва много и неявен картел на таксиметраджии от години се бори за намаляване на броя на колите.

С 20 ст. за километър да бъдат увеличени цените за таксиметров превоз на пътници в Добрич, ще предложи на предстоящата сесия на Общинския съвет на 26 октомври зам.-кметът Росица Йорданова. В предложението е заложено минималната цена за дневна тарифа да стане 95 ст. за километър при 75 ст. сега, а нощната от 85 ст. да стане 1,05 лв. Таванът се увеличава също с 20 ст. и става 1,40 лв. за дневна за километър и 1,50 лв. за нощна.

В момента началната такса е 1.99 лв., цена на километър дневна тарифа е 1 лев, нощната е 1.20 лв. Престой на минута през деня е 25 стотинки, през нощта – 30 стотинки. Дори Общинската сесия да приеме предложението за увеличението на минималните и максималните цени на таксиметровите услуги, шофьорите казаха, че засега няма да увеличават тарифите.

От началото на годината в Добрич има издадени 322 броя разрешителни за таксиметров превоз на пътници. От тях към 14 октомври 16 са прекратени.

И таксиметровите превозвачи в Габрово депозираха в Общинския съвет предложение за промяна на цената за километър пробег. Идеята е минималната да стане един лев, а максималната - 2 лева. Само преди няколко месеца цената при първоначално качване беше увеличена. Тогава дневната тарифа при качване се покачи от 1,54 лв. до 2,27 лв., а нощната от 1,76 лв. до 2,58 лв. при досегашна около 77 ст. От бранша в града се оплакват, че са загубили 70% от работата си.

Община Пловдив също предлага годишният размер на данъка върху таксиметров превоз на пътници за 2022 г. да бъде намален и от 750 лева да стане 300 лева.

Това е записано в проекта за промяна на наредбата за изменение и допълнение на наредбата за определянето размера на местните данъци на територията на община Пловдив.

Актуализацията се прави и във връзка със Закона за местни данъци и такси, съгласно който Общинският съвет определя годишния размер на данъка върху таксиметров превоз на пътници за съответната година в граници от 300 лв. до 1000 лв. в срок до 31 октомври на предходната година.

Според текста на предложението предвиденото с проекта намаление на данъка върху таксиметров превоз на пътници за 2022 г. е с цел облекчаване на стопанската дейност на кръга от тези лица и ще осигури технологично време за организиране на дейността им за 2022 г. предвид глобалната пандемия от COVID-19 и породената от това икономическа несигурност на фона на повишаването на цените на горивата. От началото на 2019 г. данъкът върху таксиметровия превоз на пътници в Пловдив е в годишен размер от 750 лева.

За 2021 г. общините получиха компенсация от държавния бюджет за намалението в приходите от данъка върху таксиметров превоз на пътници в размер, определен въз основа на броя на автомобилите, за които е издадено разрешение за извършване на таксиметров превоз.

За 2022 г. не е предвидена такава компенсация и от общините се изисква да проявят самостоятелност и автономност при планирането на приходите от този вид налог.

Финансовите разчети показват, че събраните суми от данъка върху таксиметров превоз на пътници в Пловдив за периода 01.01.2019 г. – 30.09.2019 г. са в размер на 685 163,64 лв., а за периода 01.01.2021 г. – 30.09.2021 г. тройно по-малко, или 207 400 лв.

Ако новият налог бъде одобрен, очакваните постъпления за 2022 г. са в размер на 300 млн. лева.

Във Варна близо 1000 таксита возят на дневна тарифа 0,89 лв. и нощна - 0,99 лв. Повикването е безплатно.  Първоначалната такса е 1,76 лв. при дневната тарифа и 1,96 лв. при нощната. Престоят е съответно 0,25 лв. и 0,35 лв/км.

В Стара Загора пък има 560 таксиметрови автомобила, последната промяна на първоначалната такса беше преди месец, в момента тя е 1,30 лв.

В Пазарджик возят за 70 ст./км.

Минимална цена 70 ст. за километър пробег взимат таксиметровите шофьори в Пазарджик по дневна тарифа, която бе определена от местните общински съветници на сесия през април т.г. С 5 ст. по-скъпа е тарифата през нощта.

Максималната цена е 1,40 лв. на км за през деня и 1,70 лв. за нощни услуги. Цените се актуализират най-малко веднъж годишно. Първоначалната такса за осъществяване на таксиметров превоз не може да надвишава цената на 1 км/пробег по съответната тарифа с повече от 50%.

Цената на 1 минута престой при таксиметров превоз не може да надвиши 50% от цената на 1 км/пробег по съответната тарифа. 180 са общо такситата, които обслужват гражданите. Квотата за таксиметрови коли е 300. Новите минимални и максимални цени, определени за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег, са съгласувани с представителите на бранша.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Ами като са алчни бакшишите, да видим как ще си делят само платежоспособните клиенти, които ще останат.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: