Временните обекти на плажовете с обща визия

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:51 / 08.06.2017
1258
Разработват се правила за временните обекти, които са по плажната ивица да са обща визия. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на конгреса на Националния борд по туризъм. И уточни, че критериите ще бъдат заложени към изискванията към концесионерите и наемателите на ивиците и ще важат още от следващата година. 

Те се отнасят и за материала, който ще трябва да е екологичен, както и към цвета, като ще бъдат определени няколко възможни. Задължително ще предложим да няма преместваеми щендери, а цялата стока да е в магазина, каза още Ангелкова. И коментира, че това ще разшири алеите и ще промени облика на летовищата ни.

Освен това с промените в Закона за туризма ще се въведат и условия, според които ще определят националните курорти. В момента се работи по правен анализ, който трябва да очертае изискванията. 

Сред тях ще са, че националния курорт няма как да е община или селище, което е административно териториална единица, обясни министърът. 

По думите й други признаци ще са на територията на курорти какви видове собствености може да има, къде се намира, посещаемостта му и значението му за развитие на сектора.

С промените в закона и създаването на наредба за националните курорти има идея въвеждане на например три цвята, в които трябва да са всички сгради с него, обясни още министърът. 

Тя посочи още, че освен това ще има и ограничение във видовете тенти, които ще могат да се използват. Подобни критерии има в Испания и в Гърция, коментира Ангелкова. И уточни, че предстои да се обсъди дали ще важи за съществуващите или само за новоизграждащите се обекти. От друга страна работим по наредба, която да регулира обществения живот в курортите, каза още тя.

Идеята е да се приоритизират дейностите свързани с инвестиции в националните курорти. Най-тежката борба в момента е да успеем нормативно част от парите, които влизат в общините от националните курорти да се разходват обратно в тях, посочи министърът. Тя обясни, че в момента кметовете по закон нямат ангажименти към курортите на тяхната територия. Какъв процент да се разходва обратно в тях в въпрос на преговори с министерство на финансите, обясни министърът.


Източник: Монитор

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Педиатър: Отложете погачата на бебето си
Скок в цените на горивата
Борисов: Алексей Петров беше бащата на сглобката
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).