Временно затвориха 25 заведения по морето заради липса на категоризация

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:20 / 08.07.2015
927
Комисията за защита на потребителите (КЗП) затвори временно 25 заведения, разположени на територията на Българското Черноморие. Причината е, че туристическите обекти не са били категоризирани. Това съобщи председателят на институцията Димитър Маргаритов в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air. Той посочи, че в резултат на извършените от началото на юни над 1300 проверки в туристическите обекти са констатирани около 130 нарушения.

Освен липсата на категоризация, други установени нарушения са свързани най-вече с това, че не се предлага пълният набор услуги, които би трябвало да съответстват на дадената категория. Туристическите обекти се проверяват за наличие на категоризация и за съответствие на предоставяните в тях услуги на дадената им категория.

Маргаритов посочи, че един от акцентите при проверките на туристическите обекти е свързан с осигуряването на безпрепятствен достъп на хората с увреждания до туристическия продукт. Инспекторите вече са констатирали от началото на сезона няколко случая на такова несъответствие, но не може да се твърди, че това нарушение е масова практика.

В рамките на кампанията Лято`2015 инспекторите на КЗП извършват и масирани проверки в заведенията с нощен режим на работа. Вземат се проби от предлаганите в тях спиртни напитки. Към момента са излезли резултатите от половината от взетите проби и те сочат, че не е налице несъответствие.

В приемните за КЗП по Черноморието до момента са постъпили няколко десетки жалби, които касаят предимно дублиране на резервации в места за настаняване, а в заведенията - различни хитрини, които търговците прилагат в менютата с предлагания асортимент от храни и напитки. Маргаритов посочи, че се наблюдава и желание за консултации от страна на потребителите, без непременно това да е свързано със засягане на техните права.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите с 1...
Военна техника тръгва по пътищата у нас
Доц. Мангъров говори за новия "вирус на шамара"
БНБ с важна информация
Апелативният прокурор на София подаде оставка
Задържаха шофьора, който блъсна мъж и избяга


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).