Връщат ни на вота за снимка и разгъната бюлетина

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:14 / 16.03.2013
1207
Избирателите, които са допуснали на вота на 12 май бюлетината им да се разгъне, така че да се види за коя формация са изразили предпочитания, няма да имат право на повторен опит да гласуват. Няма да се допуска да се подпишат, потвърждавайки, че са пуснали бюлетина, и гласоподавателите, които са нарушили забраната за снимане с телефон или фотоапарат в изборните помещения. Това става ясно от инструкциите за попълване на утвърдените от ЦИК изборни книжа.

За да се елиминира т.нар. контролиран вот пък, всеки от придружителите на неподвижни или с проблемно зрение хора ще може да влиза в тъмната стаичка до 2 пъти. На не повече от двама души ще може да асистира всеки един помощник и при гласуването чрез подвижни урни. Членовете на комисии нямат право да оказват помощ. Хората с проблемно здраве ще могат да гласуват, където и да било, но ще трябва да декларират, че няма да пуснат бюлетина на друго място. По същия начин студентите и учениците ще могат да пуснат бюлетина в населените места, където се обучават, в случай че постоянният им адрес е другаде.

В полетата на всяка от формациите в общата бяла бюлетина най-вляво ще бъдат изписани наименованията им, в средата ще бъде квадратчето за попълване с Х с номерата им за вота, а вдясно - имената на първите трима кандидати в листите им. Очаква се бюлетините да са дълги около половин метър, тъй като няма да има пропорционален вот, при който те се удължават значително заради отпечатването не само на челната тройка, а на всички кандидати. На бюлетините в чужбина няма да са изписани имената на мераклиите да седнат зад депутатска банка. Спонсорите пък ще трябва да декларират произхода на даренията, надхвърлящи минималната заплата от 310 лв.

За да се регистрират след 19 март в ЦИК, партиите освен да покажат 7000 подписа в своя подкрепа, ще трябва да представят и документ за подадени пред Сметната палата финансови отчети в последните 3 г. ЦИК ще отрязва формациите, чиито ръководства в нарушение на устава си не са заседавали повече от два поредни пъти, или най-малко толкова за последните 10 г. Регистрация ще се отказва и ако актуални ръководства не са вписани от съда. Постовици на ГЕРБ се залостиха вчера пред ЦИК, пазейки ред, за да може партията отново да се регистрира първа.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)

Още по темата (438):
17.01.2014 Еврокомисия ще разследва сигнали от ГЕРБ за купуване на гласове от ДПС
19.10.2013 Костинбродският кьорфишек, или как рибата излезе цаца
18.10.2013 ГЕРБ излезе с декларация по случая "Мултипринт"
14.10.2013 Повдигнаха обвинение на бившия главен секретар на МС за костинбродските бюлетини
03.08.2013 Правителството смени ръководството на компанията-преброител на изборите
21.07.2013 ДПС похарчило по 9,95 лв. за глас на изборите
Още новини от Национални новини:
Ето кой е загиналият при инцидента с Кирил Петков
Д-р Миндов: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов попита защо правителството на Кирил Петков не е сменило р...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Лоши новини за любителите на лова у нас
Кирил Петков с първи коментар след катастрофата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).