Все повече млади хора избират учителската професия 

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
12:51 / 18.02.2024
1191
Все повече млади хора избират да бъдат учители. Причината за това са повишените през последните години възнаграждения в сферата на образованието. Какво мотивира учителите да останат в професията.

Преди 20 години Ганка Топалова завършва шуменския университет и веднага започва работа като учител по български език и литература. Разказва, че първите години в професията не са били лесни.

"Започнах работа с 197 лева заплата. Работих като учител благодарение на това, че съпругът ми ме подкрепеше и всъщност той издържаше семейството", заяви Ганка Tопалова, учител по български език и литература в VII СОУ "Найден Геров" - Варна.

Преди години учителските специалности в университетите били сред най-нежеланите от кандидат-студентите, съобщават от БНТ.  Младите хора, които все пак избирали тази професията, рядко стигали до класните стаи заради ниското заплащане.

"Изключително предизвикателство беше в едни много трудни години, в които имаше проблем и с поведението на учениците, и с отношението от друга страна на родителите. Но мисля, че първите години на работа ме калиха изключително много да изграждам връзка между себе си и учениците", допълни Ганка Tопалова.

Когато в една професия няма пари, нито престиж, те водят само ентусиазмът и личната мотивация, казва Ганка Топалова. А тя има достатъчно и от двете - затова продължава смело напред в учителската професия.

"Един човек, който е учител, той не работи за заплата. Това, което може да мотивира учителя и всъщност, което на мен ми дава огромно удоволствие за работа, са децата и постигнатите успехи с тях. С течение на времето, нещата се промениха в училище. Заплащането се подобри", коментира Ганка Tопалова.

Това е и причината интересът към учителската професия през последните години все повече да се засилва.

"Мотивацията е много различна. Учителската заплата е 125% от средната. Един млад учител в момента стартира с 1700 лева. В интерес на истината идват нови колеги в училище, прави впечатление обаче, че обикновено това са хора, които се сменят специалността на една прозряла възраст, инженери много често си сменят специалността и стават начални учители. Хубавото е, че вече се появяват обаче и млади колеги. И една част от тях са мотивирани изключително много за работа. В нашето училище имаме такива колеги и е истинско удоволствие да работиш с тях", каза още Ганка Tопалова.

Освен по-доброто заплащане и желанието на все повече млади хора да станат учители, Ганка Топалова отчита още една положителна промяна - с всяка изминала година учениците стават все по-мотивирани и уверени в собствените си сили и възможности. А постигнатите от тях успехи са най-голямото удовлетворение за положените усилия от техните учители, допълва Топалова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Андре Токев: Животът е едно уравнение и ние трябва да се забавляв...
Валентин Мундров: Да върнем доверието в машините, след това да въ...
Почернена майка и автоинструктор: 500 лева кеш и взимаш шофьорска...
НИМХ сложи край на жегите с прогнозата си за близките дни
Красимир Георгиев, АКАБ за новите промени: Целта е кандидат-шофьо...
Борисов: С нашия глас ще направим така, че ЕС да се управлява доб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).